Bota al contingut principal

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que “cal desplaçar del centre de la vida el treball i posar al centre la vida mateixa”.

“Igual que pensem que el treball no ha de ser el centre de les nostres vides, encara que parega impossible en aquesta societat, també creiem que la vida d’oci, el temps personal, és tan valuós com l’altre. Hem de treballar a obtenir propostes perquè la regulació del temps siga més profitosa i comporte qualitat de vida a la ciutadania”, ha insistit Oltra.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha incidit en el dret al temps lliure, “un temps que no està lligat amb la família, ni amb les obligacions que comporta la vida, sinó un temps de lliure elecció, que ha de servir tant per a relacionar-se, com per a formar-se, fer esport, llegir un llibre i, sobretot, tenir una participació social, política, educativa o veïnal que fomente la construcció del teixit social i organitzat”.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat ha fet aquestes declaracions en el transcurs de la inauguració de la jornada ‘Nous usos del temps per a la inclusió i la cohesió social’, organitzada per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, en col·laboració amb la Fundació Isonomia, la Universitat Jaume I de Castelló i l’Ajuntament de Vila-real.

El congrés ha comptat també amb la participació del secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez; la directora general de l’Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, Maria Such, i el director general de l’Agència Valenciana d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo.

Oltra ha posat l’accent en el fet que “en un món desigual, l’obligació del Govern és procurar eliminar aqueixes desigualtats i que el temps siga nostre”. De fet, les conclusions d’aquestes jornades seran el punt de partida per a dissenyar l’Estratègia Valenciana de Nous Usos del Temps i Corresponsabilitat, que forma part del Pla d’Inclusió Social de la Generalitat Valenciana que impulsa la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Corresponsabilitat, més que conciliació

En aquest context, la vicepresidenta ha apostat per la corresponsabilitat i no per la conciliació en l’àmbit familiar perquè “la segona es limita al binomi vida laboral-vida familiar, i posa novament les dones al centre de la responsabilitat familiar”.

Segons Oltra, “corresponsabilitzar-se, en canvi, vol dir que cada membre de la parella ha de ser plenament responsable del conjunt familiar, amb un repartiment equitatiu de les tasques que permeta als dos tenir les mateixes oportunitats laborals i socials”, ha assegurat”.

Usar les noves tecnologies per a flexibilitzar l’organització del treball

Durant la seua intervenció, la consellera d’Igualtat ha reflexionat també sobre l’ús de les noves tecnologies “com una nova forma d’organització del treball que ha de facilitar una flexibilitat laboral perquè les persones puguen gaudir del temps d’oci”.

“La desregulació laboral significa que la gent té uns horaris impossibles i caòtics, fins i tot impredictibles. A més, la pressió de la necessitat de treballar ens obliga a acceptar horaris i salaris que no ens permeten viure altres aspectes de la vida”, ha assegurat Oltra.

Per a la vicepresidenta cal “repensar com i de quina manera revertir aquesta tendència, perquè la realitat és que hi ha models d’èxit d’empreses i organitzacions on es tenen en compte aquestes qüestions i funcionen. Treballar més hores no significa fer-ho bé”.

Valorar el sector de suport de la vida

La vicepresidenta ha posat també el focus d’atenció en la societat de cuidar-nos. “El pes de la vida reproductiva i de suport a la vida i del sistema econòmic no ha de continuar sent un treball afegit a les dones, sinó que s’ha de valorar perquè ocupe el pes específic que li toca dins de l’economia”.

Oltra ha assegurat que “el sector de la salut i de les cures és un segment de creació d’ocupació de qualitat i no deslocalitzable sobre el qual cal incidir”.