Bota al contingut principal

La secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha reclamat al Govern central que active els mecanismes oportuns per a garantir el desembossament efectiu dels 879 milions del FLA ordinari i extraordinari que corresponen a la Generalitat abans de la campanya de Nadal o, com a màxim, de final d’any.

“Són recursos econòmics que corresponen a la Generalitat i l’entrega dels quals ha dilatat el Govern al·legant que estava en funcions”, ha lamentat Ferrando, per a retraure que “no pot ser que l’executiu central jugue amb l’autonomia financera de les comunitats autònomes”.

Ferrando ha asseverat que “la Generalitat, com a empresa seriosa que és també, realitza els seus càlculs i la seua planificació de Tresoreria i no pot ser que ara aquests recursos o una part important d’aquests no arriben quan caldria”.

La responsable d’Hisenda ha expressat la seua “preocupació” després que, en el marc de la celebració del Consell de Política Fiscal i Financera, representants ministerials van traslladar que veuen molt complicat l’abonament abans de final d’any de les quantitats pendents del FLA, especialment els 422 milions del FLA ordinari corresponent a la flexibilització de l’objectiu de dèficit per a aquest exercici, del 0,3% al 0,7%, que es va informar favorablement en aquesta mateixa reunió del CPFF i que ha de complir uns tràmits, inclòs l’aval del Congrés i del Senat.

Els altres 457 milions corresponen al 25% de la desviació de l’objectiu de dèficit de 2015, que va quedar pendent de materialitzar-se abans de l’estiu. Aquests últims ja haurien complit tràmits determinats, per la qual cosa la seua concreció hauria de ser més ràpida; no obstant això, la Generalitat no ha rebut cap indicació oficial que podran desembossar-se abans de Nadal.

“Es tracta d’una injecció de 879 milions a les empreses i les famílies molt important que contribuiria a dinamitzar l’economia valenciana en la campanya de Nadal o, a falta d’això, de Reis, per la qual cosa no hauria d’haver-hi excuses administratives perquè aquests fons, que ens pertanyen, no puguen estar en les butxaques dels valencians aquestes pròximes festes”, ha subratllat Ferrando, que ressalta que, en cas contrari, “que ens diga el ministre Montoro a quins proveïdors no paguem”.

“L’únic responsable serà el Ministeri”

Ferrando ha indicat que “perquè això no passe, necessitem que el Govern adopte les decisions tècniques perquè els fons arriben quan es necessiten. En cas contrari, suposarà que el Govern es manté insensible amb els problemes dels valencians”, i ha afegit que l’executiu central “no ha volgut modificar el sistema de finançament caducat des de 2014 i que s’ha negat a donar-nos un tracte just en el repartiment de les inversions estatals”.

En el cas del FLA ordinari, que amb l’ampliació del dèficit al 0,7 % enguany suposa els citats 422,1 milions addicionals en préstecs de l’Estat, ha de seguir una tramitació que passa pel Consell de Ministres i per les Corts Generals.

“Amb l’excusa que era un govern en funcions, es van negar a culminar la tramitació després de donar per feta l’aprovació del 0,7 % l’abril passat. Ara, el responsable que puga dilatar-se el termini de pagament als proveïdors és únicament i exclusivament el Govern central”, ha asseverat la secretària autonòmica d’Hisenda.