Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que, en els Pressupostos de 2017, les inversions per millorar la xarxa de centres de protecció de menors arribaran al milió i mig d’euros, dels quals per a infraestructures a Alacant es disposarà d’un total de 581.000,00 euros que es destinaran, entre altres projectes, al centre ‘Els Estels’.

Així ho ha manifestat Oltra després de visitar a Alacant el centre de recepció de menors ‘Alacant’ i el centre d’acollida de menors ‘Els Estels’. La consellera ha precisat que el seu departament ha “duplicat la dotació per a millora i adequació de centres de menors en aquesta demarcació, passant de 263.000,00 euros en 2016 a 581.000,00 euros el 2017”.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha posat èmfasi que els xiquets i les xiquetes, “com no voten, sempre han estat relegats per l’antic Govern i ens trobem amb unes infraestructures que no són dignes per atendre els xiquets i xiquetes del sistema de protecció de la Generalitat”.

Per això, la vicepresidenta ha avançat l’elaboració d’un projecte de reforma integral de l’edifici del centre ‘Els Estels’, amb l’objectiu d'”adoptar les mesures necessàries per a garantir i les condicions d’estada dels xiquets i xiquetes es desenvolupen en un espai que complisca la normativa vigent en aquesta matèria”.

Centre ‘Els Estels’

Segons ha explicat Mónica Oltra, en aquest moment aquest centre “té una escassa adaptació als requisits previstos per als centres de protecció d’infància, no són instal·lacions funcionals en no permetre el treball en petits grups educatius i no aconseguir configurar un ambient confortable i acollidor”.

Per això, ha assenyalat, des d’Alacant s’ha passat la proposta a l’equip tècnic de València per a iniciar el projecte de reforma que es redactarà durant l’exercici 2017 i podrà iniciar-se’n l’execució en 2018.

El projecte preveu que els espais on ara es troben els xiquets i xiquetes, una vegada hagen estat condicionats, siguen espais per a tallers i, fins i tot, podria establir-se un centre de dia, mentre que la resta de l’edifici aculla espais de treball, d’oci, cuina, bugaderia, habitacions, lavabos, etc., i en l’esplanada adjunta al pati gran, que ara està sense ús, se li podria donar utilitat, per exemple, com un hort urbà.

El centre d’acollida ‘Els Estels’ disposa en l’actualitat de 28 places d’acolliment funcional per a l’atenció residencial de xiquets i xiquetes i adolescents d’entre els 6 i els 17 anys, la guarda o tutela siga assumida per la Generalitat, i que presenten necessitats d’atenció institucional motivades per la seua situació de desprotecció, conducta o inadaptació social, alhora que s’atenen les necessitats socials, educatives, emocionals i personals que n’han provocat la desprotecció.

Centre de recepció Alacant

Respecte al centre de recepció ‘Alacant’, la vicepresidenta ha indicat que “també necessita de millores i més professionals, i la previsió de la conselleria és solucionar ambdues qüestions, en l’actualitat disposa de 24 places de recepció, si bé a hores d’ara acull 20 xiquets i xiquetes i adolescents”.