Bota al contingut principal

La secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha censurat el Ministeri d’Hisenda per la previsió d’aquest departament de no desembossar el FLA pendent, un total de 879 milions entre els préstecs del fons extraordinari i ordinari de l’exercici, fins d’ací a un mes, entre el 8 i el 15 de gener, una vegada transcorregudes les campanyes de Nadal i de Reis.

“És un colp immerescut a les empreses, els proveïdors i les famílies valencianes, a més que s’està furtant l’economia valenciana d’una injecció econòmica pròxima als mil milions en els dies previs a unes campanyes comercials que són estratègiques i vitals per a multitud de sectors socioeconòmics”, ha subratllat Ferrando, que no ha ocultat la seua “indignació” per la “falta de sensibilitat” del Govern central cap a les comunitats autònomes en general i, en particular, cap a la valenciana, una de les majors receptores del FLA com a conseqüència de l’infrafinançament.

Ferrando ha assenyalat que “ens donen préstecs que cal tornar, en compte de recursos propis, com a altres comunitats, i damunt ens n’escamotegen la transferència sense pensar en les conseqüències sobre l’economia valenciana”.

La representant de la Conselleria d’Hisenda ha recordat que, recentment, es va dirigir al Ministeri per a reclamar-li que activara els mecanismes administratius oportuns per a garantir el desembossament efectiu dels 879 milions del FLA ordinari i extraordinari que corresponen a la Generalitat abans de la campanya de Nadal o, com a màxim, abans de final d’any, perquè repercutisquen almenys en la campanya de Reis.

Finalment, segons la informació que li han traslladat des del Ministeri, el calendari amb què treballa el departament que dirigeix Cristóbal Montoro és que la plataforma perquè les comunitats autònomes comencen a carregar les factures per al seu pagament a través del FLA no s’obrirà fins al 8 de gener, i es prolongarà fins al 15 de gener. És a dir, fins d’ací a un mes i una vegada passades les campanyes de Nadal i Reis.

“Vam demanar al Ministeri que activara els mecanismes corresponents perquè desembossara el FLA al desembre com a màxim, com ha succeït els anys anteriors, i representants del Departament d’Hisenda ens confirmen que no serà possible que arribe aquests diners que, d’una altra banda, són nostres i ens els deu l’Estat”, s’ha lamentat Clara Ferrando, per a afegir: “Això suposa que no podrem pagar com haguérem volgut als proveïdors valencians, a milers de famílies que no podran fer una campanya de Nadal, de Pare Noel i tampoc de Reis, com era la voluntat del Govern Valencià”.

“Ja no estan en funcions, no tenen excuses”

Ferrando ha subratllat que “els nostres proveïdors no sols són els milers de famílies valencianes, sinó que és també la dependència, les farmàcies i altres necessitats bàsiques i fonamentals que cal atendre. La indignació no té límits com a representants de la Generalitat quan veiem que no podem disposar de la nostra autonomia financera i, sobretot, de diners que són nostres, dels cinc milions de valencians i valencianes perquè els reté l’Estat i un govern ja conformat. Fins ara al·legaven el pretext que estaven en funcions; ara ja estan en plenitud de funcions i, no obstant això, han sigut incapaços de realitzar un esforç d’agilitzar els tràmits per a no castigar les empreses, els proveïdors i les famílies, i continuen disposant de l’autonomia financera de les comunitats autònomes”.

Segons ha explicat Ferrando, dels 879 milions citats, 457 milions corresponen al FLA extraordinari, que permet cobrir la desviació del dèficit de 2015. En concret, aquesta quantitat correspon al 25% que va quedar pendent al juny del total de la desviació. Els restants 422 milions són les quatre desenes d’increment (del 0,3% al 0,7% del PIB regional) aprovat en l’últim Consell de Política Fiscal i Financera.

“La Generalitat va hi votar en contra ja que va considerar totalment insuficient l’increment, atenent les competències assignades a les autonomies i a l’infrafinançament. L’acabament és que aquestes quatre desenes ni tan sols són capaces de transferir-les a les comunitats dins del termini i en la forma corresponent, que danya el teixit productiu”, ha criticat Ferrando.

La secretària autonòmica ha indicat que, per a desembossar aquests préstecs, cal complir uns tràmits, entre aquests, l’informe de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics (CDGAE), les reunions de les quals se celebren els dijous. L’1 de desembre passat va haver-hi una reunió d’aquest òrgan, però en l’ordre del dia no es va incloure el FLA extraordinari l’ordinari estava pendent del seu passe pel CPFF. El següent dijous, el dia 8, va ser festiu i tampoc està prevista la seua inclusió demà, 15 de desembre. El calendari que maneja el Ministeri és que es portaria a la CDGAE del 22 de desembre, de manera que no se substanciarà el procediment abans de cap d’any.

Paral·lelament, es tramitarà el FLA ordinari, que ha de passar per les Corts Generals i que, a més, requereix de l’acord formal de fixació d’objectius individualitzats de dèficit per a totes les comunitats (el Ministeri establirà el mateix per a totes aquestes, el 0,7%) i que aquest acord passe pel CPFF. Tot això per a disposar de la proposta de pagament ja passat Reis i poder obrir la plataforma a partir del 8 de gener i fins al dia 15 d’aquest mes. La previsió és fer coincidir l’obertura de la plataforma per als dos FLA, l’extraordinari i l’ordinari, no abans de la segona setmana de gener.

“A costa de l’agenda del president”

“No és just que l’Estat dispose d’aquesta manera de l’autonomia financera de les comunitats autònomes i, en concret, de la valenciana. En tot cas, hauria de fer-ho amb major rigor i pensant en les nombroses empreses i famílies afectades. És inaudit que les comunitats autònomes estiguem a costa de l’agenda del president del Govern, que presideix la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics, a fi de disposar d’uns diners que és de les comunitats i que, en el nostre cas, podem pagar a milers i milers de proveïdors valencians”. Ferrando ha afegit que, en aquestes circumstàncies, “resulta absurd qualsevol reprotxe sobre el període de pagament als proveïdors, que augmentarà per un govern incapaç d’actuar amb agilitat”.