Bota al contingut principal

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha mantingut una reunió amb la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, per a elaborar un full de ruta que servisca perquè la futura consolidació de l’agència tributària valenciana, l’actual Institut Valencià d’Administració Tributària (IVAT), camine cap a la integració dels serveis de gestió tributària de les diputacions valencianes.

Segons ha manifestat Maria Josep Amigó, «es tracta d’un camí que iniciem ara i que redundarà en una major eficàcia de la gestió dels tributs valencians i en la millora de la lluita contra el frau. No té sentit que l’administració autonòmica, provincial i local no actuen coordinades». En aquest sentit, la vicepresidenta ha advocat perquè «l’agència tributària pròpia coordine i lidere la reestructuració de les oficines de recaptació valencianes», ha indicat.

A mitjan termini, l’IVAT té previst convertir-se en un Ens de Dret Públic, amb personal propi i independent de la Conselleria d’Hisenda, a imatge de l’Agència Tributària estatal, que disposa d’aquesta personalitat jurídica des de 1991. L’objectiu és millorar la gestió dels tributs propis i cedits, a més d’augmentar la persecució del frau en la recaptació de sectors com el joc o els impostos mediambientals, de titularitat autonòmica.

En relació a aquest aspecte, la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha recordat que «la disposició d’una Agència Tributària valenciana constitueix un dels mandats incorporats al programa de govern subscrit amb el Pacte del Botànic com a base de la gobernabilitat», ha apuntat.

Col·laboració amb la Diputació

Actualment els ajuntaments no tenen capacitat per executar recaptacions fora del seu terme municipal. De manera, que una multa de trànsit imposada per la policia local d’un municipi no pot executar-se per embargament si l’infractor no disposa de compte bancari en el mateix terme municipal, així com els impostos impagats de gestió municipal.

En aquest sentit, Clara Ferrando ha explicat que «si un veí d’una localitat no paga l’IBI, o l’IAE, l’impost de circulació del seu vehicle o una llicència d’obres, l’ajuntament no pot executar el cobrament. Ara ha de fer-ho l’agència estatal amb la repercussió que això representa per a les arques municipals», ha incidit. «El mateix ocorre amb la recaptació executiva que l’Agència Estatal realitza per a la Generalitat, per la que ens cobra uns 3’5 milions cada any que podríem invertir en una estructura pròpia de recaptació», ha insistit.

A mitjan termini, l’IVAT té previst establir convenis amb les Diputacions i els municipis que ho desitgen per millorar la coordinació dels seus serveis. El primer conveni amb municipis se signarà amb l’Ajuntament de València per a millorar la recaptació executiva de multes i es farà extensible a la resta d’ajuntaments que ho sol·liciten. Amb la Diputació de València es treballa en un model de coordinació que es puga també fer extensible a les demarcacions d’Alacant i Castelló.

En relació a aquest aspecte, Maria Josep Amigó ha assegurat que «la coordinació de l’IVAT i els serveis tributaris de la Diputació de València permetrà acostar els serveis als ciutadans, acostar l’administració electrònica als contribuents, gestionar de manera més eficaç els expedients i racionalitzar les estructures per aprofitar sinergies», ha explicat.

Actualment l’IVAT compta amb un total de 266 efectius, entre personal auxiliar i administratiu, inspectors i agents tributaris i amb tres seus de l’IVAT als PROP de les demarcacions de Castelló, València i Alacant. El seu treball es complementa amb les 62 oficines liquidadores repartides arreu del territori valencià que gestionen el 70% de les operacions de caixa. Per la seua part, el Servei de Gestió Tributària de la Diputació de València (SGR) compta amb 147 treballadors, 66 dels quals estan ubicats en els serveis centrals de València i 81 a les oficines territorials distribuïdes per la demarcació. La SGT té huit oficines pròpies, a València, Sagunt, Gandia, Xàtiva, Llíria, Utiel, Aiora i Xiva i cinc compartides amb els ajuntaments de Montcada, Gandia, Albaida, Bétera i Vilamarxant.

La Diputació ha acordat amb els sindicats UGT, CCOO i CSIF la reestructuració del seu personal de la SGT per incorporar 12 nous oficials que facilitaran el camí cap a una Agència Tributària Valenciana única. La intenció de l’IVAT és ampliar també el seu personal per adquirir una estructura similar a la d’altres agències tributàries autonòmiques.

Al respecte, la secretària autonòmica d’Hisenda ha exposat que «Galícia, amb una població de 2’7 milions té una agència tributària on treballen 305 persones, mentre que ací, amb 5 milions d’habitants, comptem amb 266. La inversió en personal inspector redunda directament en un increment de ingressos, perquè el frau es redueix». Per això, Clara Ferrando ha insistit que «volem un cos d’inspectors professional, amb plaça d’oposició, per assegurar un servei de qualitat. A més estem treballant per implementar l’administració digital. Estar al corrent de les obligacions tributàries ha de ser cada dia més fàcil per al ciutadà, per això cada vegada són més els tràmits que es poden realitzar a través d’internet», ha conclòs.