Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que la valenciana és la primera autonomia de l’Estat a posar en marxa de programes per a la inclusió activa de persones amb risc d’exclusió, que compten amb un pressupost total de 29,8 milions d’euros, cofinançats al 50 per cent entre la Generalitat i el Fons Social Europeu.

Oltra ha ofert una roda de premsa, acompanyada per la directora general d’Inclusió Social, Helena Ferrando, en què ha informat sobre l’aplicació del Programa Operatiu del Fons Social Europeu, que per primera vegada es posa en marxa per part de la Conselleria de igualtat, i que s’executarà fins a l’any 2023 subvencionant programes de corporacions locals i entitats del tercer sector.

“Hem aconseguit refer la confiança de les institucions de la Unió Europea, que havia quedat en entredit amb l’acció de l’antic govern”, ha celebrat la vicepresidenta, que ha insistit que “ja era hora” que per fi fórem “pioners en una cosa bona”.

En aquest sentit, ha assegurat que, des del Consell, “es vetlarà perquè la gestió dels fons procedents del Fons Social Europeu es faça” amb responsabilitat i resultats i complint els objectius d’inserció i inclusió social i laboral de les persones més vulnerables de la societat”, per la qual cosa s’ha elaborat una guia didàctica que ajude les entitats i als municipis en aquesta tasca.

Primera guia de bones pràctiques

Oltra ha destacat el compromís de la seua Conselleria amb l’objectiu d’aconseguir que l’arribada de fons europeus deixe de identificar-se amb “mala gestió”, com passava amb l’antic govern, i ha explicat que per aquest motiu des del seu departament s’ha elaborat una guia de bones pràctiques que permeta als destinataris d’aquests ajuts realitzar-ne una gestió correcta i eficient, de manera que permeta recuperar la imatge de prestigi que no s’hauria d’haver perdut mai.

La guia, que s’ha elaborat per a les corporacions locals i les entitats del tercer sector que són les beneficiàries d’aquestes ajudes, i és la primera d’aquestes característiques elaborada per l’Administració, compta des de com implementar els projectes, fins com executar-los i justificar-los, a més d’informar sobre els processos de control i verificació, entre altres qüestions.

Un total de 3,8 milions per subvencionar 26 programes

La primera fase de la posada en marxa del programa suposa una inversió de 3,8 milions d’euros per subvencionar un total de 26 programes per a la inclusió activa de persones en risc d’exclusió social, i per a la correcta execució s’ha elaborat una guia de gestió per a les entitats i corporacions locals que han rebut aquestes ajudes.

La vicepresidenta ha explicat que la previsió és ampliar a 22 nous programes l’any vinent, i ha indicat que l’objectiu és que a final de l’any vinent 6.123 persones hagen estat ateses a través d’aquests programes, de les que 4.843 hauran realitzat un itinerari, 3.824 hauran rebut alguna formació i s’espera que s’hagen produït 1.854 contractacions.

En aquest sentit, Oltra ha mostrat la seua satisfacció perquè aquestes accions “ajudaran a pal·liar les situacions d’emergència social més greus que tenim al nostre territori i això entra dins el primer eix del Pacte del Botànic que és rescatar persones. Ací estem rescatant les persones més vulnerables de la nostra societat, les que més ho necessiten i, per tant, estem complint amb el nostre pacte de Govern”, ha conclòs.

Segons ha explicat, l’aplicació de la primera fase d’aquests programes ha permès la subvenció de projectes posats en marxa per 15 corporacions locals, com Paterna, Santa Pola, Villena, Gandia, Sagunt o la Mancomunitat del Barri del Crist, que compten amb barris amb una presència important de col·lectius amb problemes d’inclusió social, que feien molt temps que no rebien ajudes de l’administració.

Així mateix, s’han subvencionat 11 programes desenvolupats per entitats del tercer sector, que desenvoluparan programes amb col·lectius amb múltiples discriminacions, com el de diversitat funcional, les persones migrants en situació irregular, dones gitanes, recluses i exrecluses o persones amb addiccions, entre altres.

Contractació de 118 professionals

La posada en marxa d’aquests programes comporta la contractació de 118 professionals per al reforç dels equips base dels serveis socials municipals i de les entitats, que seran els encarregats de desenvolupar els itineraris individualitzats d’inserció sociolaboral, que inclouen accions d’atenció social, desenvolupament competencial, orientació laboral, intermediació laboral i prospecció i suport a l’ocupació.

Aquests itineraris es completen amb dues accions transversals, una de acompanyament, a través de tutories individualitzades i/o de grup per aconseguir que la persona s’impliqui en el disseny i avaluació del procés; i una segona d’alfabetització digital.

La vicepresidenta ha insistit que l’objectiu de tot aquest procés és que siga el sistema el que s’adapta a la persona, i no a l’inrevés, i sempre tractant que aquesta siga “protagonista” en la construcció de l’itinerari, “perquè no volem un sistema paternalista ni de tutela, sinó un que acompanye “aquestes persones en el procés d’inclusió”.