Bota al contingut principal

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha apel·lat a una administració de justícia valent, independent i que investigue sense entrebancs els casos de corrupció. Per a Oltra, “la corrupció, en política, és la conseqüència d’una democràcia malalta que té debilitats els seus mecanismes de control”.

La vicepresidenta ha estat l’encarregada de presentar la conferència del jutge Pablo Ruz amb motiu del Dia Mundial contra la Corrupció. Un acte organitzat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació dins del Fòrum Ètica Pública i Democràcia.

Mónica Oltra ha ressaltat la trajectòria de Pablo Ruz que, durant els 5 anys en què va ser magistrat de l’Audiència Nacional, va instruir alguns dels processos de corrupció més greus dels últims temps com el cas Gürtel, els papers de Bárcenas o el cas Pretòria.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha ressaltat el paper necessari de la justícia per establir les responsabilitats penals, però, al seu torn, ha assenyalat que la decència “no la marquen els tribunals”. Segons Oltra, l’ètica pública està per sobre i, per això, “l’important és tenir un bon sistema immunitari que repel·leix aquests casos de corrupció”. A més, ha destacat la necessitat d'”establir mecanismes d’autocontrol i de control extern, de transparència, d’ètica pública i de bon govern, tal com està impulsant el Consell”.

Durant la seua conferència, el jutge Pablo Ruz ha posat èmfasi en la manca de mitjans i d’especialització per a la investigació dels casos de corrupció i, en aquest sentit, ha fet referència al fet que la investigació d’un jutge no serà mai eficaç sense un cos de qualitat, dotat de perits comptables i experts informàtics, entre d’altres.

A més d’aquesta manca d’especialització, Pablo Ruz ha apuntat altres problemes quotidians que els jutges que instrueixen aquest tipus de casos afronten, com ara la indefinició dels delictes de corrupció, la corrupció sistèmica a causa de les males pràctiques o el desemparament amb què es troben els delators d’aquests casos.

A l’acte també han estat presents el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián.