Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat una campanya de foment de l’acolliment familiar, que sota el lema ‘Millor en família’, pretén buscar famílies per als al voltant de 70 infants menors de 7 anys i amb necessitats especials tutelats per la Generalitat, i que a hores d’ara viuen en centres d’acollida.

Oltra, acompanyada per la directora general d’Infància i Adolescència, Rosa Molero, ha presentat en roda de premsa la campanya, que es difondrà en premsa escrita, ràdio, cartells i xarxes socials, entre el 26 de desembre i el 9 de gener, i amb la qual es pretén iniciar “un moviment social de compromís” que permeta que aquests infants troben un entorn familiar segur en el qual desenvolupar-se.

Referent a això, la vicepresidenta ha posat èmfasi que aquesta campanya “pretén posar al centre del debat públic l’acolliment familiar, com a eina que aquest Govern vol impulsar perquè els infants que tenim sota la protecció de la Generalitat visquen a l’àmbit en el qual han de viure: una família. Perquè, com va dir el psicòleg nord-americà Urie Bronfenbrenner, “per desenvolupar-se normalment, tot infant necessita que almenys un adult estiga boig per ell”.

Pel que fa als requisits per a ser família educadora, Oltra ha especificat que són “tenir temps o una xarxa social de suport i, sobretot, tenir el desig d’assumir el compromís de fer-se càrrec d’un xiquet o una xiqueta a què s’ha d’atendre, s’ha d’educar i s’ha d’estimar”.

La campanya se centra en l’acolliment d’infants de 0 a 6 anys

La campanya, que compta amb diversos cartells i amb un vídeo en què diverses famílies acollidores relaten la seua experiència, també inclou xerrades per incentivar l’acolliment familiar, impartides per les entitats de foment de l’acolliment, en col·legis, associacions de diversa índole i en tots aquells contextos en què puguen haver famílies susceptibles de convertir-se en acollidores.

La vicepresidenta ha incidit en la importància que aquesta campanya se centre en infants d’entre els 0 i els 6 anys, perquè “aquest tram d’edat, és fonamental per al desenvolupament social, afectiu i emocional” que hi haja “una relació que contribuïsca a la formació d’una inclinació adequada que serà la base per al desenvolupament de la seguretat en u mateix i confiança en els altres”.

“L’impacte de l’internament sobre el desenvolupament cognitiu i emocional dels infants és immens, i l’evidència empírica demostra que ho és encara més en el cas d’aquells menors de 3 anys, amb diversitat funcional”, ha assenyalat Oltra, i ha indicat que per aquest motiu la conselleria s’ha plantejat com a prioritat buscar una llar per a aquests casos.

En aquests moments hi ha 71 infants menors de 7 anys amb necessitats especials, entre els quals es troben alguns amb patologies de diversa índole, així com grups de germans, alguns dels quals poden tenir més edat, cosa que en ocasions dificulta que tots puguen anar junts a la mateixa casa.

Número gratuït d’informació 900.150.804

La vicepresidenta ha explicat que la conselleria ha habilitat un número gratuït 90.150.804, que estarà atès per l’Associació Valenciana d’Acolliment Familiar (AVAF), que, com a entitat col·laboradora d’aquest departament, serà l’encarregada de donar una primera informació a les persones interessades, recollir les seues dades i remetre’ls a les direccions territorials corresponents.

Per la seua banda, des de les direccions territorials se’ls convocarà a una xerrada informativa, i aquelles famílies que decidisquen seguir endavant amb l’acolliment rebran una formació específica que els permetrà accedir al certificat d’idoneïtat i poder acollir aquests infants.

Està previst que la campanya torne a repetir-se al maig i al novembre de l’any vinent, i durant tot 2017, sota el hastag #AcollirÉsCréixer, les entitats subvencionades per la Conselleria per al foment de l’acolliment faran una planificació d’activitats i xerrades encaminades a la recerca de noves famílies.

Oltra ha insistit que aquesta campanya es planteja com “un primer pas en favor de l’acolliment familiar, amb l’objectiu de generar un moviment social de compromís, que permeta arribar a més persones, de manera que tots els infants i adolescents puguen gaudir d’una vida en família, amb tot el que això suposa”.