Bota al contingut principal

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació ha donat suport a un total de 35 projectes d’entitats ciutadanes orientats al foment de la participació ciutadana i la transparència en l’activitat pública, amb un import de 271.310 euros durant el passat exercici 2016.

L’import global de les ajudes s’ha distribuït destinant 162.786 euros a les federacions i confederacions, fet que suposa un 60% del total i 108.524 euros a associacions i fundacions, concentrant així el 40%.

Dels 35 projectes subvencionats, 20 han estat presentats per associacions i fundacions, el que suposa un 16% de les sol·licituds presentades i el 17% de la subvenció sol·licitada, mentre que els 15 restants han estat de federacions i confederacions, fet que suposa un 75% de les sol·licituds presentades i el 72% de la subvenció sol·licitada.

La convocatòria d’ajuts per a l’exercici 2016 ha prioritzat les iniciatives d’associacions i fundacions de malalts o col·lectius de suport als mateixos, l’atenció a la infància i les de caràcter veïnal.

En total, la Conselleria de Transparència ha subvencionat al voltant de la quarta part dels projectes presentats, el que representa aproximadament la tercera part la subvenció sol·licitada. En aquest sentit, si es té en compte la diferència entre les subvencions sol·licitades (859.698,92 euros) i les subvencions concedides (271.310 euros), s’ha arribat a cobrir un 32% de les necessitats.

La directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas, ha valorat molt positivament els projectes rebuts i ha subratllat que l’objectiu és “seguir incrementant aquesta línia d’ajuts per poder finançar un major nombre de projectes que, complint els requisits, presenten peticions per obtenir subvenció”.

De fet, Aitana Mas ha explicat que aquesta partida “es veurà incrementada en 2017 en un 47%, en passar dels 271.000 euros de 2017 a una dotació de 400.000 euros, augment que permetrà subvencionar molts més projectes molt interessants i que aquest any es podran tenir en compte”.

A la convocatòria d’ajudes de l’exercici 2016 s’han presentat 143 sol·licituds de subvenció, de les que 123 eren d’associacions i fundacions, el que suposa el 86% del total, i 20 sol·licituds pertanyien a federacions i confederacions, el que representa el 14% restant.

D’altra banda, la directora general de Transparència ha explicat que s’ha iniciat ja el procés per a la redacció de la nova Llei de Participació que s’elaborarà durant 2017 i ha anunciat que en aquesta primera part de l’any “convocarem a totes les entitats ciutadanes per debatre i construir aquesta nova llei que determinarà el foment de l’associacionisme i la participació dels ciutadans en la presa de decisions de la Generalitat”.

L’informe complet es pot consultar al web de la Conselleria de Transparència en aquest enllaç.