Bota al contingut principal

La Conselleria de Justícia i el Consell Valencià de Col·legis d’Advocats han acordat la posada en marxa d’un servei gratuït d’assessorament legal per als afectats per les clàusules sòl hipotecàries.

Aquest servei serà canalitzat a través dels serveis d’orientació jurídica dels col·legis d’advocats, amb els representants s’ha reunit aquest dijous la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques per tancar l’acord que permetrà la creació d’aquesta nova prestació, inclosa en el catàleg de justícia gratuïta que ofereix la Generalitat.

Segons els termes de l’acord a què s’ha arribat entre Justícia del Govern valencià i la cúpula de les organitzacions col·legials de lletrats, cada col·legi d’advocats valencians prestarà l’assessorament en les seues respectives oficines dels Serveis d’Orientació Jurídica (SOJ).

En els SOJ, els interessats tindran a la seua disposició tant la informació necessària sobre el que ha de fer si sap o sospita que la seua hipoteca té algun tipus de clàusula-sòl declarada il·legal pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, així com un formulari-tipus perquè, en el cas que siga així, l’afectat puga emplenar amb l’assistència jurídica apropiada i presentar-lo davant de l’entitat financera corresponent per iniciar el procés legal.

L’acord assolit amb els col·legis d’advocats és una iniciativa que fa avançar en una justícia per a tots i, a més, dóna una resposta ràpida i eficaç per solucionar un problema que afecta milers de valencians. Tant la informació que estarà disponible en cada col·legi com el formulari-tipus estan dissenyats per canalitzar l’assistència legal de qui ho sol·licite, facilitar les possibles reclamacions i arribar a solucions ràpides i sempre que siga possible, per la via extrajudicial.

La Generalitat assumirà tant el cost del servei dels professionals de l’advocacia, com el cost derivat de la formació específica en aquesta matèria que rebran els advocats de cada col·legi que prestaran l’assessorament legal als afectats per aquesta situació. Es calcula que pot haver uns 500.000 valencians que al seu dia van signar hipoteques que contenien clàusules sòl que, de mitjana, han pagat al voltant de 6.000 euros de més.