Bota al contingut principal

El Programa Municipal de Pressupostos Participatius de l’Ajuntament de Pedreguer fou el protagonista, el passat dissabte, de la quarta sessió de les Jornades Participa Bellreguard, organitzades per la Regidoria de Participació Ciutadana del municipi saforenc amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament dels mecanismes la democràcia participativa a nivell local.

Sergi Ferrús, alcalde de Pedreguer, i Blai Server, regidor de Participació, ambdós de Compromís, tingueren l’oportunitat de compartir amb el públic l’experiència d’un programa que ha assolit ja 5 edicions i que es troba a punt d’encarar-ne la sisena.

Tal com van assenyalar Ferrús i Server, amb els Pressupostos Participatius, i des del 2012, “l’Ajuntament de Pedreguer ha retornat a la ciutadania la capacitat de decisió directa sobre més d’1 milió d’euros”, cosa que ha permés la realització de nombrosos projectes proposats i votats pels pedreguers i les pedregueres, com ara el pont sobre el barranc del Marx, la pista d’skate, el rocòdrom d’escalada, el parc infantil de davant del col·legi de l’Alfàs, la col·locació d’aire condicionat a les aules de música, la plantació de més arbres als carrers, la pista coberta de l’institut, la recuperació i restauració de sendes, l’increment de les ajudes socials, etc.

Els Pressupostos Participatius de Pedreguer s’estructuren en dues grans fases. En primer lloc, la de recollida pública de propostes, oberta a tota la ciutadania. Posteriorment, prèvia valoració per part dels serveis tècnics municipals, l’assemblea ciutadana selecciona les propostes que han de ser sotmeses a votació pública (poden participar-hi les persones majors de 16 anys empadronades a Pedreguer) i incloses al pressupost municipal de l’any següent per tal de dur-les a terme. En l’última edició, 183 veïns i veïnes hi realitzaren un total de 149 propostes, en la votació de les quals participaren 643 persones.