Bota al contingut principal

La Comissió de Codificació Civil Valenciana aposta, majoritàriament, per la reforma constitucional per garantir la competència de la Generalitat en matèria de dret civil. Així s’ha posat de manifest en la reunió que la Comissió ha mantingut avui a la Universitat d’Alacant i en la qual s’han estudiat les possibles opcions jurídiques que permeten l’exercici de l’autogovern després de les recents sentències del Tribunal Constitucional que han invalidat diferents lleis aprovades per les Corts en desenvolupament del dret civil valencià.

A la reunió, presidida pel conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació Manuel Alcaraz, s’ha constatat que hi ha un conflicte politicoconstitucional i que cal aconseguir un ampli consens per defensar un dret històric del poble valencià. Per això, i en resposta a una resolució de les Corts, la Comissió de Codificació elaborarà ara un informe tècnic que recollirà les conclusions d’aquest estudi realitzat sobre les diferents vies per garantir la competència per legislar i desenvolupar el dret civil propi. A més de la reforma constitucional, l’opció majoritària entre els juristes que formen la Comissió de Codificació, també s’ha estudiat l’opció de demanar la delegació de competències com a mesura transitòria.

D’altra banda, els membres de la comissió han constatat la necessitat d’un consens per part dels grups parlamentaris als quals es remetrà l’informe definitiu per per al seu debat i aprovació. En aquest sentit, el conseller ha fet una crida a les forces polítiques valencianes per aconseguir un “compromís absolut” per defensar el nostre autogovern. Per Alcaraz, “garantir el desenvolupament del Dret Civil Valencià ha de ser un dels grans temes en l’agenda de la reforma constitucional i per això hem de caminar tots en la mateixa direcció”.

El conseller ha recordat que està a l’espera de la resposta a la carta enviada al ministre de Justícia, Rafael Catalá, i en la qual sol·licita una reunió per traslladar-li el malestar de les institucions valencianes davant la situació creada després de les sentències del Constitucional. I és que, segons Alcaraz, “la impossibilitat de desenvolupar el dret civil propi és una part del problema valencià, quan hi ha altres autonomies que, amb menor títol històric, sí que poden”.

El conseller Manuel Alcaraz ha estat acompanyat en la reunió per la secretària autonòmica de Transparència Zulima Pérez, el subsecretari Alfonso Puncel i el director general de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern Josep Ochoa.