Bota al contingut principal

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Diputació de València posaran en marxa el primer complex d’atenció social i sanitària per a persones amb malaltia mental greu a l’edifici de l’antic hospital psiquiàtric de Bétera, segons ha anunciat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques inclusives, Mónica Oltra.

La vicepresidenta del Consell i el president i la vicepresidenta de la Diputació de València, Jorge Rodríguez i Maria Josep Amigó, han visitat el centre de Bétera per conèixer de primera mà les instal·lacions del centre especialitzat de malalts mentals (CEEM) que es troba actualment en funcionament.

Oltra ha assenyalat que la visita i la trobada mantinguda amb els responsables de la diputació té l’objectiu d’iniciar les converses a nivell tècnic per estudiar la viabilitat de les reformes que s’ajusten “a un model de recurs més humanitzat i més centrat en l’atenció especialitzada que necessiten les persones amb trastorn mental greu”.

Durant la visita, la vicepresidenta ha destacat que es tracta d’un “projecte pioner”, i un exemple de “la bona sintonia entre la Diputació de València i la Generalitat per posar les institucions i les polítiques al servei de les persones”.

“El nostre objectiu és recuperar i posar en ús edificis i recursos abandonats per l’anterior govern, especialment en un àmbit com és el de l’atenció social i sanitària a les persones amb malaltia mental crònica abandonat durant més de 20 anys”, ha afegit Oltra.

Actualment, el centre especialitzat en salut mental de Bétera té una capacitat total de 80 places distribuïdes en dos mòduls, enclavats dins de l’antic Hospital Psiquiàtric de Bétera.

La finalitat del centre és oferir atenció a persones amb malaltia mental crònica que no requereixen hospitalització, des d’una perspectiva de rehabilitació, enfocant la seua actuació cap a la millora de l’autonomia personal i social dels residents, donant suport a la seua normalització i integració comunitària.

Col·laboració entre Diputació i Conselleria

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives té en marxa diferents punts de col·laboració amb la Diputació de València, entre els quals es troben l’acord a què han arribat les dues institucions per a la construcció i equipament de centres destinats a persones amb malaltia mental, diversitat funcional i infància en quatre municipis de la demarcació de València.

La Diputació de València ha destinat al voltant de 6 milions d’euros a la construcció i reforma d’infraestructures socials en les localitats de Llíria, Sueca, Carcaixent i Paterna, responent a criteris proposats per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que prioritzen dos dels àmbits més abandonats per l’administració en els últims anys, la salut mental, la diversitat funcional i la infància.

Així, la corporació provincial es farà càrrec de la construcció d’un centre de recepció d’infants a l’antiga presó de Llíria, propietat de l’Ajuntament que cedeix l’immoble per la seua rehabilitació i adaptació a aquest nou recurs. Tindrà un cost per a la Diputació de València de 900.000 euros i l’equipament serà finançat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que disposarà de 60 noves places de recepció de persones menors d’edat.

Pel que fa als recursos per a persones amb malaltia mental, es posarà en marxa a Carcaixent un centre de rehabilitació i integració social (CRIS) amb 70 places i un centre de dia de 20 places. L’execució té un pressupost de 800.000 euros.

D’altra banda, se subvenciona l’inici de la tercera fase de les obres de la residència, centre de dia i taller ocupacional per a persones amb diversitat intel·lectual de Sueca, amb un pressupost estimat de 2’3 milions d’euros i que comptarà amb 120 noves places, 40 residencials, 40 de dia i 40 del centre ocupacional.

Una altra de les infraestructures subvencionades serà la segona fase de construcció d’una residència per a persones amb diversitat intel·lectual de Paterna, amb un pressupost de 1’6 milions i 24 noves places.

Així mateix, en els pressupostos provincials per a 2017 s’ha produït un augment de 2,7 milions d’euros per atendre els serveis socials dels ajuntaments de menys de 10.000 habitants, a més de mantenir la línia de col·laboració iniciada l’any passat, per la qual es dota amb 400.000 euros les ajudes per combatre l’empobriment energètic.