Bota al contingut principal

La Conselleria d’Educació, Investigació Cultura i Esport va presentar en març de 2016 el Pla Estratègic Cultural ‘Fes Cultura’, on es va comprometre a la implementació de diferents plans.

El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, i la directora general, Carmen Amoraga, han estat acompanyats pel secretari autonòmic d’Inclusió, Alberto Ibáñez, per a presentar les diferents accions que s’estan duent a terme des de fa uns mesos dins del Pla de Democratització Cultural de la Generalitat. A més, han estat presents el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; el gerent del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont; i el director del Museu de Belles Arts de València, José Ignacio Casar.

“La política cultural de la Generalitat es plantejà com a objectiu bàsic la transformació de l’actual ecosistema cultural valencià per a contribuir al canvi del model productiu. A més, la transformació de l’ecosistema cultural valencià passa també per la millora dels drets culturals de la ciutadania, de l’expressió, de la participació i de la construcció de les identitats individuals i col·lectives”, ha determinat Albert Girona.

Dins d’aquest marc es troba el Pla Valencià de Democratització Cultural on s’inclouen les diferents accions per a garantir l’accés a la cultura independentment de la condició social, nivell de renda o lloc de residència, així com el foment de la participació i el diàleg.

Carmen Amoraga ha destacat que “el Pla Valencià de Democratització Cultural planteja, de forma coordinada amb diferents organismes públics de la Generalitat, mesures per incentivar la creació de nous públics en la cultura, així com possibilitar el dret d’accés a la cultura a tota la ciutadania valenciana”.

Capital Cultural Valenciana

Pel que fa a l’eix de la territorialització cultural valenciana, s’ha creat el projecte de Capital Cultural Valenciana. Aquesta iniciativa es duu a terme per primera vegada el 2017 i té com a objectiu la visualització, el reconeixement i la deslocalització de la cultura al llarg del territori valencià. Segons Carmen Amoraga, “la concessió del reconeixement com a CCV en un municipi és, per ell mateix, un important al·licient, ja que, com s’ha dit, pot generar activitat econòmica, participació ciutadana i reforçament dels sectors culturals d’àmbit local i comarcal”.

En aquest sentit, Cultura ha informat ja els ajuntaments valencians per a presentar candidatures per a enguany. El nomenament de Capital Cultural Valenciana es farà cada any mitjançant un procediment obert i transparent de lliure concurrència entre aquells municipis que manifesten la seua voluntat de participar-hi. Les corporacions locals hauran de presentar una carta de motivació, un projecte d’activitats de durada anual, un estudi de les infraestructures culturals disponibles al municipi i un informe de les despeses que anualment s’hi dediquen a matèries culturals. La intenció de Cultura és atorgar la Capital Cultural Valenciana 2017 a la localitat guanyadora durant la pròxima primavera.

El municipi guardonat serà seu de, com a mínim, una exposició, una proposta escènica i un congrés o encontre organitzat per la Generalitat. En eixe sentit, la Conselleria es compromet a portar a la Capital Cultural Valenciana de cada any el màxim possible de projectes culturals.

A més, mitjançant la Mesa de Turisme Cultural, la Conselleria farà arribar a l’Agència Valenciana de Turisme i resta de components les dades del municipi guardonat, perquè també siga incorporat als paquets turístics.

Mesa de Participació de la Cultura Valenciana

Mitjançant ‘Fes Cultura’ i del Codi de Bones Pràctiques s’han desenvolupat al llarg del primer any de legislatura mecanismes per a fomentar el diàleg i la participació dels diferents sectors culturals en les aportacions a les diferents convocatòries que s’han dut a terme des dels diferents òrgans directius culturals. Per tal de consolidar i institucionalitzar aquests fòrums s’ha creat la MECUV.

La secretaria autonòmica de Cultura i Esport convoca la MECUV i s’articula en diferents comissions que presideixen i organitzen els diferents responsables dels òrgans directius. La primera mesura de la constitució de la MECUV serà l’elaboració d’un Estatut de l’Artista en la Cultura Valenciana.

Motxilla Cultural

Aquest projecte aprofundeix en la relació entre la cultura i l’educació per tal de promoure la creació de nous públics. El programa inclou tant programació cultural als centres educatius com l’assistència d’alumnat a esdeveniments i espais culturals valencians .

La Motxilla Cultural s’ha desenvolupant durant el 2016 a les sales i auditoris que té la Generalitat a Alacant, Castelló i València. També s’ha estés a les comarques valencianes, en aquells municipis que han volgut participar del projecte, presentant pel·lícules, concerts i espectacles que fomenten la pau, la igualtat de gènere, la no-discriminació racial, la prevenció de la violència, la promoció de la convivència, el plaer de la reflexió i del saber o el coneixement dels nostres clàssics.

Segons Albert Girona, “amb aquestes accions, pretenem que la cultura ocupe un espai central en la societat, i que ens situe al costat de l’educació, com a motor de desenvolupament i de creixement. L’accés del public infantil i adolescent a l’univers cultural i simbòlic constitueix un element fonamental de formació de la sensibilitat, expressivitat, convivència i construcció de ciutadania. L’escola és el camí per arribar a aquest públic, sense distincions.”

L’Institut València de Cultura ha establert mecanismes de gratuïtat en l’abonament de l’entrada, perquè cap estudiant per motius econòmics o socials es quede sense poder participar-hi. A més, en l’apartat de recursos didàctics estan treballant conjuntament la Direcció General de Política Educativa i organismes com ara el Consorci de Museus o l’Institut Valencià de Cultura. Cal recordar que un dels primers projectes encabits en la Motxilla Solidària va ser la celebració de la jornada per a docents el passat mes de juliol amb el títol ‘Edusiona’t amb les Arts’.

Entrada Solidària

L’objectiu d’aquest projecte és connectar ciutadans amb risc d’exclusió social a l’oferta cultural a través de la Xarxa d’Intervenció Social, així com la creació de nous públics a través de les àrees d’educació i mediació de les diferents institucions culturals valencianes.

L’Entrada Solidària s’ha desenvolupat coordinadament amb la Secretaria Autonòmica d’Inclusió i s’està duent a terme en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura, el Consorci de Museus, l’Institut Valencià d’Art Modern, Les Arts o el Museu de Belles Arts de València.

El secretari autonòmic d’Inclusió, Alberto Ibáñez, ha incidit en el fet que l’objectiu és “trencar la transmissió generacional de la pobresa, i per a això, és important que els xiquets i les xiquetes tutelats per la Generalitat tinguen el mateix accés a la cultura que tenen la resta de la població” i ha manifestat el seu desig que aquesta iniciativa puga estendre’s a altres col·lectius que també estan relacionats amb la Conselleria d’Igualtat, com és el cas de les dones víctimes de la violència de gènere, que estan en la xarxa de la Generalitat, o en el col·lectiu d’immigrants i refugiats, que podrien tindre accés a aquests recursos a través de la xarxa Pangea.

Des de l’Institut Valencià de Cultura s’ha iniciat durant aquest any el projecte pilot Entrada Solidària amb la Direcció General de la Infància i l’Adolescència des de juny fins a novembre, amb la participació de 628 espectadors a diferents esdeveniments culturals com ara Cinema Jove, Sagunt a Escena, Filmoteca d’Estiu, Festival de Música Antiga i Barroca i el Ballet de la Generalitat Valenciana. Des de novembre de 2016, s’ha ampliat al teatre Principal de Castelló, l’Auditori de Castelló i el teatre Arniches d’Alacant.

Des del Consorci de Museus s’ha iniciat l’accés gratuït al Centre del Carme, Programes Escolars de Proximitat, Aula D, #grupdelcarme o Comencem des de 0.

Les accions que es desenvolupen des de Les Arts es centren en la jornada de portes obertes, les activitats didàctiques, aproximacions a la producció d’òpera, preus populars de 4 i 5 euros per a funcions familiars i el nou descompte MENTOR-NEO.

També des de l’Institut Valencià d’Art Modern i el Museu de Belles Arts s’han iniciat i ampliat accions integrades dintre del Pla Valencià de Democratització Cultural com el projecte Entenem Les Arts, la col·laboració amb Amnistia Internacional, ACCEM i CEAR-PV i RAIS, l’entrada gratuïta per a associacions o grups d’interés com, per exemple, el centre de menors del Cabanyal i, respectivament, el projecte experimental per a famílies amb visites guiades en cap de setmana o la col·laboració amb la Nau Gran per a la creació de cursos d’art.

El Pla Valencià de Democratització també integra totes les accions de col·laboració entre els tres museus de Belles Arts d’Alacant, Castelló i València, així com les accions de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu i les biblioteques públiques de l’Estat, gestionades per la Generalitat per a fomentar els clubs de lectura fàcil dirigits a persones amb discapacitat.