Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que “és molt valuós estar en contacte amb la terra d’origen a través d’un teixit associatiu que ens manté units i que els valencians puguen trobar un trosset de la seua terra allà on estiguen i sentir-se integrats en una Comunitat Valenciana que vol comptar amb tots ells”.

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha presidit la sessió constitutiva del nou Consell de Centres Valencians a l’Exterior (CEVEX), a la qual ha assistit la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, “amb l’objectiu de reactivar els CEVEX, regularitzar la relació amb la Generalitat i convertir el Consell en un òrgan més plural, democràtic i participatiu”, ha assenyalat el conseller Alcaraz.

Per la seua banda, la vicepresidenta i portaveu del Consell ha destacat també la pluralitat dels CEVEX i ha posat en valor que el nou Consell “es converteix a partir d’avui en un òrgan de codecisió més participatiu i democràtic, on Generalitat i els centres de valencians de fora del nostre territori tenen el mateix pes, i bona mostra d’això, és aquesta trobada”.

Mónica Oltra ha incidit també que el nou reglament dels CEVEX s’ha elaborat en sintonia amb el Pacte del Botànic i el rescat de les persones i, per això, es prioritzaran a l’hora de rebre subvencions aquells projectes orientats a col·lectius vulnerables”.

Increment de les ajudes

Durant la reunió, Alcaraz ha agraït la tasca que realitzen els centres de valencians a fora del nostre territori i ha assegurat que “treballarem de manera coordinada per contribuir a dotar de més contingut els CEVEX amb activitats conjuntes”.

El conseller de Transparència ha ressaltat com a novetat important per a 2017 l’increment en un 33% de la línia d’ajudes dirigides a les iniciatives que presenten els CEVEX, quantia que passarà de 150.000 a 200.000 euros, “el que suposa que podran obtenir finançament un major nombre de projectes i es podran realitzar-hi més inversions”.

Alcaraz ha explicat que en la subvenció de les iniciatives impulsades per aquests centres “es valorarà especialment aquells projectes destinats a col·lectius més desafavorits, a la infància, joves o la gent gran, així com a la convivència intergeneracional, a les dones i a la igualtat d’oportunitats entre homes i dones”.

Així mateix, el conseller ha destacat que “s’impulsarà la realització d’estudis estadístics i poblacionals sobre els valencians i valencianes a l’exterior per conèixer les seues necessitats i possibilitar el disseny de polítiques públiques adequades”.

A la reunió, s’han exposat les principals activitats previstes per a enguany, entre les que es realitzaran actes commemoratius de la Casa Regional Valenciana a París, que compleix 70 anys des de la seua fundació, i de la Casa de València a Madrid. Al seu torn, es realitzaran les activitats pròpies de la setmana fallera i un seguit d’exposicions itinerants als centres valencians a l’exterior.

Nou CEVEX

D’altra banda, Alcaraz ha anunciat la posada en marxa d’un nou CEVEX a Valladolid amb 50 socis, la Casa de València a Valladolid, previ informe preceptiu del Consell.

Des de la Conselleria de Transparència s’han realitzat recentment diversos estudis per avaluar l’activitat dels 56 centres existents fora del territori que estan donats d’alta en el registre de la Generalitat. En aquest sentit, s’ha procedit a la dissolució de dos centres que es troben inactius com a entitat, la Casa de la Comunitat Valenciana a Màlaga i l’Associació Casal Valencià a la Xina.

Així mateix, s’està valorant la situació d’aquells centres sobre els quals hi ha seriosos dubtes sobre el seu funcionament real perquè, una vegada constatat que es troben inactius, iniciar el procediment de revocació. Es tracta d’un total de 18 centres.

Principals novetats del Consell CEVEX

Entre les principals novetats del nou Consell, cal destacar que, per primera vegada, hi ha paritat entre la representació dels CEVEX i la Generalitat. A més, si bé està presidit pel Consell, la vicepresidència correspon a un representant dels centres. Així mateix, s’exigeix ​​la representació equilibrada entre homes i dones.

D’altra banda, s’incorporaran a aquest òrgan l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Consell Valencià de Cultura, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, un representant de les universitats públiques valencianes, un altre del Consell de Participació Ciutadana, així com del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana. A més, forma part del Consell de CEVEX, amb veu però sense vot, el degà o degana del cos consular acreditat a València.

El nou Consell compta amb 12 representants dels CEVEX d’Espanya, Àsia i Europa, estant representats tots els àmbits territorials excepte Amèrica central, que ha quedat vacant per no haver-se presentat candidatures a aquesta circumscripció.

Es tracta de la primera reunió del Consell de CEVEX després que s’aprovés el nou reglament dels mateixos pel Consell el passat 22 de juliol, sessió plenària que no se celebrava des de fa 3 anys. El reglament desenvolupa part de la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana que estableix el marc legislatiu de la participació ciutadana dels valencians i valencianes residents a l’exterior.

En la sessió constitutiva també han participat la secretària autonòmica de Transparència, Zulima Pérez, i la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas.