Bota al contingut principal

La directora general d’Inclusió Social, Imma Carda, ha exigit al Govern central que establisca més mecanismes de col·laboració amb els governs autonòmics en la seua política d’acollida de persones refugiades i, en aquest sentit, ha denunciat l’incompliment dels compromisos adquirits per a l’atenció de 17.228 persones que han eixit del seu país fugint d’un conflicte bèl·lic.

Carda ha informat que, en la reunió a Madrid de directors generals de comunitats autònomes per abordar l’estat de situació de la política espanyola i europea en matèria d’asil, s’ha acordat crear un grup de treball tècnic entre les comunitats autònomes i també l’elaboració d’un protocol que es passarà a les comunitats perquè puguen fer-hi al·legacions.

En aquest sentit, ha recordat que, ja al març de l’any passat, 11 comunitats autònomes van signar una declaració per exigir al Govern espanyol “implicació” en l’acollida de refugiats, així com que se’ls permetés col·laborar. Per això, Imma Carda ha lamentat que el Govern haja trigat 9 mesos a reaccionar a aquesta iniciativa.

Segons ha explicat la directora genreal d’Inclusió Social, de les 17.228 persones refugiades que havien d’arribar a l’Estat espanyol, fins a la data tan sols n’han arribat 1.036, i d’elles, 80 les han enviades al territori valencià.

Amb aquestes dades, aportades per la Secretaria General d’Immigració i Emigració del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, “cal ser contundents i exigir més implicació per acollir i atendre les persones refugiades pels conflictes bèl·lics” i ha lamentat que el govern de Espanya no estiga a l’altura de la solidaritat mostrada per la ciutadania”, ha precisat la directora general d’Inclusió Social.

Així mateix, ha reclamat al Govern que permeta col·laborar en aquesta tasca als governs autonòmics que han expressat la seua disposició a atendre les persones refugiades sol·licitants d’asil i beneficiaris de protecció internacional.

Imma Carda ha recordat que el Govern valencià, amb la vicepresidenta Mónica Oltra, va ser el primer a visitar els camps de refugiats a les illes de Lesbos i Leros. “Amb aquesta visita i amb les decisions adoptades queda clar que el Govern de la Generalitat té com a prioritat atendre i rescatar persones.

Per això, la directora general d’Inclusió Social ha insistit sol·licitar que s’assegure que les persones “poden arribar als nostres països en condicions de seguretat i que es posen també els mitjans, comptant amb les comunitats autònomes, perquè els puguem donar una acollida amable després de tot el que han passat en els últims mesos”.

Pel que fa al nombre de refugiats, Carda ha explicat que l’executiu espanyol es va comprometre en el Consell d’Europa a l’abril de 2015 a acollir en el termini de dos anys, que acaba al setembre de 2017, 17.228 persones. Concretament, a reubicar 15.779 persones des de Grècia i Itàlia, així com 1.449 persones des de països tercers limítrofes a la zona de conflicte.

La realitat és que, fins ara, ha subratllat Carda, l’acollida de refugiats a Espanya es limita a tan sols 747 reubicacions i 289 reassentaments de persones, xifres que suposen tan sols el 6% del compromís i que ha valorat com a “poc raonables i no proporcionals al drama que s’està vivint”.

També considera que les pròpies institucions europees “no estan a l’altura de la gravetat dels conflictes que es desenvolupen a les portes de la mateixa Europa” i ha criticat la “incapacitat i la resistència” del Govern d’Espanya per “plantejar respostes i comprometre en les solucions” i a la “nul·la disposició de comptar amb les comunitats autònomes que han ofert la seua plena col·laboració”.

En aquest sentit, ha recordat el pla del Consell elaborat per la Conselleria d’Igualtat referent a l’acolliment de persones refugiades davant la crisi humanitària de les actuals guerres, i n’ha destacat del mateix que al territori valencià es pot oferir al voltant de 1.400 places per a persones refugiades.

A més, ha assenyalat que s’han adherit a la xarxa de municipis acollidors o Ciutats-Refugi, coordinada pel Consell, un total de 133 municipis, dels quals 39 són de la demarcació d’Alacant, 24 de Castelló i 70 corresponen a la de València.

Igualment, Carda ha reiterat l’oferta del Consell al Govern central per al trasllat per mar de les persones refugiades amb el vaixell cedit per Baleària i amb el qual es podria traslladar 1.100 persones refugiades a terres valencianes.