Bota al contingut principal

La directora general de Prevenció d’Incendis Forestals, Dèlia Ávarez, ha acudit al muncipio de Salinas a Alacant a realitzar una plantació en la muntanya pública Alto de Don Pedro amb motiu de la celebració de Dia de l’Arbre, hui 31 de gener. En la iniciativa han participat 150 escolars del Col·legi Municipal Mare de Déu del Rosario, que han col·laborat en la plantació de 900 exemplars de Pinus halepensis, Pinus pinea, Quercus illex, entre altres espècies. A l’acte també han assistit els regidors de Medi Ambient i Agricultura del muncipio.

Des de l’any 1990, en que El Govern valencià va declarar el dia 31 de gener com a Dia de l’Arbre de la Comunitat Valenciana, tots els anys el Consell organitza distintes activitats per a celebrar-ho. Enguany la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient ha elaborat una campanya en què participen milers de persones i en la que es van a plantar més de 140.000 arbres i arbustos. Dins d’estes activitats, es facilita l’entrega de plantes forestals a col·legis, instituts, entitats sense ànim de lucre, ajuntaments i particulars amb l’objecte de fomentar el compromís i la contribució de la societat civil a la conservació dels boscos valencians.

En esta edició de 2017, s’ha dissenyat una nova campanya que fa major insistència a fomentar el coneixement, el respecte i l’estima pels arbres i les formacions vegetals en el conjunt de la societat valenciana i reforça el potencial de sensibilització i comunicació entorn del fet de plantar un arbre.

A més, s’han creat nous materials de comunicació, com el logotip de la campanya, un fullet amb recomanacions de com plantar un arbre, o un manual per a educadors sobre plantacions en projectes de reforestació. El manual s’ha remés a tots els centres educatius de la Comunitat Valenciana, i també es pot descarregar de la pàgina web de la conselleria.

En el marc de la campanya, la conselleria ha organitzat desenes d’actes en cada una de les províncies, en tots els parcs naturals de la xarxa, així com en el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV). S’han organitzat plantacions amb escolars, en les que s’ha comptat amb la col·laboració d’alguns ajuntaments; plantacions en activitats familiars, xarrades, tallers i jocs en què han participat centenars d’escolars i adults.

A més, s’han concedit entorn de 140.000 plantes en resposta a les 600 sol·licituds de plantes presentades segons l’orde de l’any 1995 que regula l’entrega gratuïta de plantes a col·legis, instituts, entitats sense ànim de lucre, ajuntaments i particulars. Les plantes les subministra la Conselleria des de la xarxa pròpia de vivers forestals, on les arrepleguen els peticionaris i a més se’ls fa entrega del fullet amb els consells pràctics per a la plantació. Els sol·licitants poden arreplegar les plantes fins al 9 de febrer, data entorn de la qual finalitzarà esta campanya.

Els 22 parcs naturals han preparat activitats per a tota la família entorn del Dia de l’Arbre

Els 22 parcs naturals han participat en la celebració del Dia de l’Arbre preparant activitats per a tota la família. Entre elles, destaquen la realització de rutes interpretatives per a conéixer aparte’ls singulars com el roure valencià i les alzines pròpies del bosc mediterrani en el parc Natural de Chera-Sot de Chera a València.

D’altra banda, a la província de Castelló els amics del parc Natural de la Serra d’Espadá han pogut conéixer els múltiples beneficis dels boscos, després de visitar la surera monumental de Pavías de 400 anys d’edat. A Alacant, el parc Natural d’El Fondo ha dirigit les seues activitats als escolars per mitjà d’una jornada de conscienciació ambiental i repoblació de 300 tarays en una de les tolles junt amb el Centre d’Informació.

Durant el passat cap de setmana van participar en estes activitats 1.469 persones i han col·laborat 180 entitats, de les quals 11 han sigut administracions públiques, 4 asocaciones i 9 centres educatius.

No obstant això, encara queden moltes activitats ajornades en les que participar com a conseqüència del temporal patit per la Comunitat Valenciana i que es poden trobar en la web