Bota al contingut principal

La consellera Elena Cebrián ha destacat el paper de contenció exercit per l’Albufera de València en els últims temporals, pel que fa al lema Zones humides per a la reducció del risc de desastres, davall el qual se celebra hui el Mundial dels Aiguamolls. Ho ha fet durant presentació del llibre ’30 anys, 30 mirades. El Parc Natural de l’Albufera 1986-2016′ de la Fundació Assut, que ha sigut finançat per l’empresa Aguas de Valencia i prologat per la consellera i l’alcalde de València, Joan Ribó.

Este llibre commemora els 30 anys del parc a través de persones involucrades en la seua protecció. Cebrián ha compartit la idea de “reconéixer la labor de moltes persones que van fer possible la creació d’un espai protegit en un dels moments més delicats d’este zona humida”.

En relació amb els temporals de desembre, es calcula que el parc natural va absorbir i va evacuar controladament al mar quasi 100 hectòmetres cúbics d’aigua que hagueren pogut causar greus danys en cultius i poblacions donada la dificultat d’evacuació d’estes aigües pels llits dels rius. També la restinga de l’Albufera va ser l’encarregada de suportar el fort temporal marí.

Acompanyada pel secretari autonòmic de medi ambient, Julià Álvaro, i davant de la presència del regidor Sergi Campillo, i del president de la Fundació Aguas de Valencia, Eugenio Calabuig, Elena Cebrián ha valorat com fonamental la conscienciació i la bona relació entre administracions per a una millor protecció del parc i ha subratllat en particular la restauració de les bones relacions entre l’Ajuntament i la Generalitat en esta nova etapa. La col·laboració cobra rellevància en la nova regulació hídrica de l’espai i l’elaboració del pla especial de l’Albufera.

La consellera ha recordat, així mateix, que l’ampliació de les zones d’amortiment dels espais protegits va ser una de les primeres accions de la conselleria esta legislatura, així com el canvi de la direcció dels parcs naturals per a posar-la en mans de professionals amb coneixement tècnic, experiència professional i proximitat personal als habitants del parc.

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha organitzat una sèrie d’actes per a commemorar este dia en tots els zones humides Ramsar de la Comunitat. El 2 de febrer commemora la firma del Conveni Internacional de Ramsar (Iran) en el que s’establix un compromís internacional per al bon ús de les zones humides. Fins a la data ha sigut firmat per 169 països i comprén 2.252 llocs. En la Comunitat Valenciana hi ha 6 zones designades com “d’Importància Internacional” d’acord amb els criteris d’este Conveni (l’Albufera, El Fondo, Salinas de Santa Pola, Llacunes de la Mata i Torrevieja, Marjal de Pego-Oliva i Prat de Cabanes-Torreblanca) i una més en tramitació (Marjal d’Almenara).

Cada any, la Convenció Ramsar tria un lema per a la celebració. El d’enguany pretén conscienciar la població sobre la importància d’estes zones per a mitigar fenòmens naturals extrems; inundacions i temporals marins en particular, fenòmens cada vegada més probable si es complixen les previsions de canvi climàtic.

En esta ocasió s’ha triat el centre del Racó de l’Olla en el parc Natural de l’Albufera com més idoni per a explicar el lema d’enguany, donat el paper que han jugat l’Albufera i el seu marjal en els recents temporals ocorreguts a València.

La Conselleria ha preparat una exposició que podrà visitar-se durant tot el mes de febrer en l’esmentat Centre posant de rellevància l’important paper que realitza esta zona com a laminador de les avingudes dels rius Túria i Xúquer.

Els parcs naturals en la celebració

Des dels parcs naturals de la Comunitat s’ha invitat a la ciutadania a posar en valor els recursos ecològics que tenen els zones humides. Coneguts com les “selves europees” per la seua elevada productivitat i també fragilitat s’han volgut donar a conéixer estos ecosistemes únics en bellesa i biodiversitat a través d’activitats per a tota la família.

Els parcs naturals del Prat de Cabanes-Torreblanca (Castelló ) i el de la Marjal Pego-Oliva (Valencia-Alicante) animen als seus visitants a conéixer estos zones humides participant en el Concurs de Fotografia per a jóvens de 15 a 24 anys que ha organitzat Ramsar. El parc Natural d’El Fondo ha dirigit les seues activitats als escolars a través d’una jornada de conscienciació ambiental que inclou una visita a la finca Racó i un taller de manualitats.

Les aus aquàtiques, habitants indispensables dels zones humides, també han sigut protagonistes de les activitats per mitjà de tallers d’observació en els parcs naturals del Prat de Cabanes-Torreblanca, Marjal de Pego-Oliva i de l’Albufera. Per la seua banda, el parc Natural de les Salinas de Santa Pola centra les seues activitats en una trobada d’associacions amb l’objecte de relacionar el zona humida amb les gents de l’entorn.

Finalment, el Parc Natural de les Llacunes de la Mata-Torrevieja ha volgut mostrar els canvis patits per després del temporal de pluges i com afecten la biodiversitat d’este zona humida.