Bota al contingut principal

El Consell ha aprovat una declaració institucional de suport al dret internacional a l’asil de les persones refugiades. Davant l’ordre executiva promoguda pel president d’Estats Units, Donald J. Trump, el Consell veu amb preocupació les mesures adoptades, per les quals se suspenen durant 90 dies els visats i 120 dies l’entrada al país de persones refugiades de Líbia, Sudan, Somàlia, Síria, l’Iraq, Iemen i Iran.

Segons el Consell, aquesta mesura vulnera el dret internacional a l’asil reconegut en l’article 14 de la Declaració Universal dels Drets Humans; en l’article 27 de la Declaració Americana dels Drets i Deures de l’Home; i l’article 18 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea.

És més, cal tenir en compte l’article 3 del Conveni Europeu de Drets Humans, que prohibeix la tortura i els tractes inhumans i degradants, ja que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha declarat en nombroses ocasions que la denegació de l’asil pot suposar una vulneració d’aquest precepte, així com el principi de no-devolució establit per l’article 33 de la Convenció de Ginebra de 1951 sobre l’Estatut dels Refugiats.

Per tot això, el Consell manifesta el seu compromís amb el dret internacional a l’asil de les persones refugiades o desplaçades forçosament i, en general, amb els drets fonamentals i els principis democràtics.

Així mateix, mostra la seua solidaritat amb les expressions del poble d’Estats Units en defensa dels drets humans i la seua preocupació per l’ordre presidencial que segresta el dret d’asil a les persones de Líbia, Sudan, Somàlia, Síria, l’Iraq, Iemen i Iran i discrimina per raó de creença religiosa o d’una presumpció de creença religiosa.

En aquest context, el Govern valencià insta a les institucions europees i al Govern espanyol a desbloquejar l’arribada immediata de persones refugiades al nostre territori i a defensar aquest posicionament en la resta d’organismes internacionals.

Suport institucional i polític en defensa de les persones refugiades

El Consell s’ha destacat pel suport institucional i polític en la defensa de les persones refugiades. El 4 de setembre de 2015 va aprovar una declaració institucional davant la situació d’emergència de les persones refugiades i asilades en la Unió Europea i el 13 de març de 2016, al costat d’altres 10 comunitats autònomes, va participar en una petició conjunta al Govern d’Espanya de canvi de política migratòria.

A més, el Consell va ser el primer govern regional de la Unió Europea a visitar els camps de persones refugiades de les illes gregues de Leros i Lesbos. Aquesta visita va concloure amb la signatura de declaracions d’intencions amb les regions perifèriques de l’Egeu Septentrional i l’Egeu Meridional.

Una mostra més de la implicació del Consell amb els drets humans, particularment amb les persones que més requereixen el suport dels poders públics, va ser la creació d’una direcció general pionera en l’Estat en la gestió de la diversitat.

La Generalitat treballa en una estratègia d’igualtat de tracte, no discriminació i prevenció dels delictes d’odi fonamentada en el respecte a l’individu com a element diferencial en la col·lectivitat. Considera que el respecte a la diferència és la millor política contra la intolerància, en aquest cas, contra la islamofòbia.

D’altra banda, el Govern valencià està desenvolupant un canvi en la gestió de les polítiques migratòries, que transita del vell esquema de la integració centrada en l’assimilació cultural institucional del paradigma de la inclusió activa i del concepte de multiculturalitat al nou concepte de diàleg intercultural.

Es tracta d’un nou enfocament integral d’atenció a la població immigrant en el nostre territori; l’atenció dels valencians i valencianes en l’exterior, especialment a la joventut emigrada; i l’atenció i acolliment a persones refugiades, com reflecteix el document rector de les oficines d’atenció a persones migrants (PANGEA), aprovat per la Comissió Delegada d’Inclusió i Drets Socials.