Bota al contingut principal

El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha afirmat que “des de la Generalitat apostem clarament per les energies netes i renovables, també en la gestió de l’aigua”.

Durant la seua intervenció en una jornada tècnica organitzada per la Comunitat General d’Usuaris de l’Alt Vinalopó, a Villena (Alacant), sobre l’innovador sistema de bombament fotovoltaic per a reg instal·lat en un pou d’aquesta localitat, Julià Álvaro ha assenyalat que “si som capaces d’abaratir els elevats costos energètics que suporten actualment els regants i fer viable econòmicament amb energia fotovoltaica aquests bombaments i impulsions, estarem fent un pas de gegant cap a un model de desenvolupament molt més sostenible”.

El sistema engegat en el municipi alacantí forma part d’un projecte de R+D+i, denominat MASLOWATEN, que finança la Comissió Europea. Està format per un consorci de 12 empreses i institucions públiques i privades, entre les quals es troben empreses tecnològiques i instal·ladores, universitats i els clients potencials, és a dir, les comunitats de regants.

Liderat per l’Institut d’Energia Solar de la Universitat Politècnica de Madrid, en total seran 5 els sistemes que van a instal·lar-se: 2 a Espanya (Villena i Valladolid), 1 a Portugal (Alentejo), 1 a Itàlia (Sardenya) i 1 al Marroc (Marrakech). Aquesta solució permet un regadiu 100% renovable sense emissions de CO2, reduint un 60% el cost energètic i fins a un 30% l’estalvi en el consum d’aigua.

El secretari autonòmic ha afegit que “el de Villena és un bon exemple de com, entre tots (empreses, institucions, administració local i autonòmica) podem aconseguir agilitar i simplificar tràmits burocràtics; garantir una solució viable que assegure la qualitat i el progrés, promovent alternatives innovadores que siguen económica i mediambientalment sostenibles”.

Una vegada finalitze el projecte les seues instal·lacions seran donades a la Comunitat General de l’Usuaris de l’Alt Vinalopó. El sistema consta d’una bomba submergida de 240 Kw que pot proporcionar un cabal punta de 70 l/s a una altura manométrica de 305 metres. La bomba està alimentada per un generador compost per 1.440 mòduls fotovoltaics, amb una superfície total de 2.400 m². Aquests panells d’energia solar s’han instal·lat sobre 18 seguidors de 40,5 metres de longitud. L’aigua, bombada durant el dia, s’emmagatzemarà en un embassament regulador de 195.000 m³, al costat del pou.