Bota al contingut principal

El conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, i la directora general de l’IVACE, Júlia Company, han visitat les instal·lacions de l’empresa Colorker; la primera empresa ceràmica que està implantant el sistema industrial 4.0 el que li està permetent tenir un major control, gestió i supervisió de tota la planta.

Aquesta digitalitalització de processos s’emmarca dins el projecte ZEBRA (Ceramic Brain) liderat per l’Institut Tecnològic de la Ceràmica (ITC) i al qual hi dóna suport IVACE amb 382.000 euros a través de fons FEDER.

Colorker aposta per un model de producció basat en la intercomunicació, la traçabilitat, la digitalització i la recopilació d’una gran quantitat d’informació “atenent a les directrius que marca Europa -ha assenyalat Climent- i que passen per enfortir el coneixement, la sostenibilitat i la inclusivitat”.

Per a Rafa Climent, el projecte pilot de l’empresa Colorker és “un exemple pràctic del que defensa la Conselleria d’Economia: alta tecnologia, sostenibilitat i eficiència amb un retorn no només econòmic sinó social i ambiental”.

En aquest sentit, el titular d’Economia ha destacat que la voluntat del seu departament “és que experiències pilot com aquesta es facen extensibles a la resta de sectors amb l’horitzó posat en 2020, on volem tenir una indústria totalment digitalitzada”.

Per a Climent, en aquest procés de “digitalització” han d’anar a l’uníson les empreses, els instituts tecnològics i l’Administració, “per això impulsarem -ha assenyalat Climent- una formació especialitzada en aquesta matèria perquè creiem que la mà d’obra qualificada és fonamental i una valor de futur”.

“Per això -ha afegit Climent- comptarem amb la col·laboració de les universitats, el SERVEF i la Conselleria d’Economia”.

Implementacions a l’empresa

Fins a la data, l’empresa Colorker ha implantat sensors d’humitat destinats al control automàtic de la premsa, a més d’un dispositiu no destructiu de mesura de la densitat aparent de les rajoles ceràmiques. Tots dos sistemes proporcionen una informació ràpida, segura i més fiable que els mètodes tradicionals.

Per reduir l’elevat consum energètic que es produeix en les etapes d’assecat i cocció, s’estan instal·lant sistemes de recuperació de calor procedents dels forns per a ser recirculats cap als assecadors, optimitzant així el consum energètic.

A més, s’està començant a implantar un sistema de traçabilitat de la producció, que transformarà el producte final en un producte intel·ligent: durant el procés de fabricació, la plataforma relacionarà cada rajola ceràmica amb les variables d’operació en cada etapa. D’aquesta manera, a més de poder obtenir un producte final de màxima qualitat, en qualsevol moment es podrà identificar cada rajola ceràmica per conèixer com ha estat fabricada.

Ajudes imminents per al sector

El titular d’Economia ha avançat que, en breu, es llançaran ajudes per valor de 1.450.000 euros per al sector ceràmic.

Aquests ajuts es complementaran amb els 3 milions d’euros que IVACE destinarà per impulsar la modernització industrial, els 20 milions d’euros per a projectes d’innovació, 13 milions d’euros per impulsar les digitalització de les empreses, els 10 milions per a internacionalització, així com els 28 milions d’euros destinats als instituts tecnològics entre els quals es troba el del sector ceràmic.

Climent ha animat que les empreses del sector “s’aprofiten” de totes aquestes línies d’ajuda que la Conselleria d’Economia posa a la seua disposició al mateix temps que ha destacat la “magnífica relació que existeix amb el sector ceràmic”. “A la Conselleria d’Economia -ha apuntat- escoltem més que del que parlem i intentem oferir al nostre teixit industrial mesures atenent les seues necessitats reals”.

Agenda Indústria 4.0

Durant la seua intervenció, Rafa Climent ha assenyalat que l’IVACE està elaborant, conjuntament amb els clústers d’empreses innovadores, instituts tecnològics, universitats, habilitadors digitals i de les empreses manufactureres i de béns d’equip, l’Agenda 4.0, “un full de ruta regional amb la qual volem aconseguir la digitalització plena de la indústria i el desenvolupament del sector TEIC (Tecnologies de l’Electrònica, Informació i Comunicacions)”.

“Amb la posada en marxa de l’Agenda 4.0 contribuirem a l’evolució d’un model productiu sostenible, intel·ligent i integrador mitjançant la digitalització i l’actuació alineada del sector públic-privat”.

L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial va incorporar el 2016 dues convocatòries d’ajudes dirigides a donar suport a la incorporació d’alta tecnologia a les empreses. Es tracta d’CREATEC-CV (desenvolupament d’empreses de base tecnològica) i digitalitza-CV (digitalització empresarial) amb la qual es preveu beneficiar mig miler d’empreses. En 2017 les línies d’ajuts de l’IVACE potenciaran l’aposta de l’institut per la indústria 4.0

Visita a Grespania

Rafa Climent i Júlia Company han visitat també l’empresa Grespania, que ha desenvolupat un gres porcelànic laminat d’alta tecnologia.

Grespania ha emprat la tecnologia de premsat per laminació que manté les propietats mecàniques i estètiques pròpies del gres porcelànic i que ofereix grans possibilitats d’innovació en el camp de la construcció i l’interiorisme.