Bota al contingut principal

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha iniciat la recuperació de 6.966 hectàrees de zones afectades per incendis forestals en muntanyes d’utilitat pública. La restauració ambiental es durà a terme a través de sis projectes d’adjudicació oberta per a zones incendiades entre el període 1994-2005. Per realitzar la recuperació de les zones danyades pel foc, la conselleria destinarà 290.005,20 euros.

Durant els últims 25 anys, el territori ha patit multitud d’incendis forestals. Les actuacions de restauració ambiental post-incendi són clau perquè l’afecció ambiental dels incendis siga el menor possible. La rapidesa en la intervenció minimitza efectes negatius com erosió, vessament, plagues, pèrdua de valor paisatgístic i d’altres. I les actuacions a mitjà i llarg termini consoliden els treballs inicials i asseguren el retorn dels terrenys forestals a l’estat inicial previ a l’incendi.

En aquest cas, s’efectuaran actuacions de restauració ambiental a llarg termini. El propòsit primordial és tornar a les muntanyes arrasades pel foc, l’estructura i el funcionament que tenien abans de la seua degradació, atenent particularment a terra i tendint a més a fer-les menys vulnerables davant de possibles pertorbacions.

El primer dels projectes es durà a terme a les comarques de la Plana Baixa (Eslida, Chóvar, Aín), l’Alt Palància (Caudiel, Azuébar, Altura) i l’Alt Millars (Villamalur, Torralba, Aiòder, Cirat, Castell de Villamalefa, Vilafermosa), actuant sobre 802 hectàrees.

Un segon es realitzarà a la comarca de Xelva (Calles, Xulilla, Sot de Xera, Xelva, Domenyo, Loriguilla) restaurant 815 hectàrees. El tercer projecte tindrà lloc a les comarques de Bunyol (Setaigües, Yátova) i Sagunt (Sagunt, Serra) incidint sobre 1340 hectàrees de muntanya.

El següent projecte englobarà les comarques de la Canal de Navarrés (Navarrés, Quesa, Millars), la Vall d’Albaida (Pinet, Quatretonda, Ontinyent, Fontanars, Bèlgida, Beniatjar, Carrícola, Ràfol de Salem, Salem, Palomar, Otos, Llutxent) i de la Costera (Vallada) recuperant 1845 hectàrees cremades.

El cinquè projecte es realitzarà a les comarques de Polinyà-Alzira (Llombai, Mondúver, Tavernes de la Valldigna), la Vall d’Aiora (Cofrents, Xalans, Xarafull, Teresa de Cofrents) i la comarca d’Utiel-Requena (Xera, Requena), actuant sobre 1490 hectàrees.

L’últim projecte es durà a terme a les comarques del Comtat (Benimassot, Planes, Beniarrés, l’Orxa, Tollos, Vall d’Alcalà, Agres), l’Alcoià (Banyeres), l’Alt Vinalopó (Beneixama) i la Marina Alta (Dénia, Xàbia, Vall de Gallinera, Confrides) restaurant 674 hectàrees de terreny cremat.

Aquestes actuacions es van a englobar dins el Programa operatiu FEDER 2014-2020, i més concretament dintre de l’Eix Prioritari 6, el qual persegueix conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència dels recursos. L’objectiu és fomentar la gestió, protecció i manteniment del sòl, d’espais naturals i la seua biodiversitat, en particular els protegits, incloent mesures per pal·liar els problemes d’erosió, salinització, desertificació, desforestació i baix nivell de matèria orgànica en el sòl.