Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha denunciat l'”incompliment flagrant dels nostres governs d’Europa” dels tractats d’ajuda, protecció legal, assistència i drets socials de les persones refugiades, el que al seu parer, “ens situa directament en la il·legalitat, a més d’en la immoralitat”.

A la cloenda a València del I Congrés Internacional de Drets Humans, que analitza els drets dels refugiats i les responsabilitats d’Europa, Oltra ha precisat que tot i l’avanç dels 70 anys de la Carta de les Nacions Unides, “queda molt per fer” i ha instat els governs a actuar: “hem de tendir ponts per establir la pau i fer de les paraules, fets”.

La vicepresidenta del Consell en la intervenció ha declarat que la guerra “la fan els poderosos i la pateixen les persones, a les que tenim l’obligació de protegir” i ha acusat Europa de desinterès i d’incomplir la llei, “la vulnera i la trepitja amb les seves infames camps de retenció i els seus acords criminals amb Turquia”.

“Presenciem amb estupor i vergonya com es construeixen els murs més infames, els que neguen drets a les persones que fugen d’una guerra interminable i que quan demanen acollir-se a seus drets, els són negats”, ha acusat Oltra.

Així mateix, s’ha referit a la solidaritat de les valencianes i els valencians, “hem demostrat estar preparades per reafirmar el nostre compromís amb els drets fonamentals, amb la igualtat de drets d’homes i dones i de pobles grans i petits”, ha afirmat la vicepresidenta.

Referent a això, Mónica Oltra ha recordat que la Generalitat va fer una proposta “concreta i realista” per obrir un corredor humanitari a la Mediterrània, per “fer realitat aquesta ajuda que tenim l’obligació de prestar”.

Segons ha assegurat, “vam crear un espai d’esperança a la Mediterrània, font de vida i origen de la nostra cultura, enfront de la guerra, l’horror i la mort”, i ha recriminat, “ara convertit en una fossa de la vergonya i la insolidaritat”.

Celebració de les Comunitats Autònomes

D’altra banda, ha tornat a reclamar al Govern espanyol que permeta col·laborar als governs autonòmics que han expressat la seua disposició a atendre les persones refugiades sol·licitants d’asil i beneficiaris de protecció internacional. Ja al març del passat any 2016, ha recordat Oltra, 11 comunitats autònomes van signar una declaració per exigir al Govern espanyol “implicació” en l’acollida de refugiats, així com que se’ls permetés col·laborar.

També s’ha referit en la seua intervenció a l’oferiment que el Consell va realitzar al Govern central per al trasllat per mar de les persones refugiades amb el vaixell cedit per la companyia Boluda d’una embarcació de Baleària i amb el qual es podria traslladar 1.100 persones refugiades i que al novembre de 2015 podria haver fet la seua primera expedició.

Igualment ha al·ludit al pla del Consell, elaborat el 2015 per la Conselleria d’Igualtat, referent a l’acolliment de persones refugiades davant la crisi humanitària de les actuals guerres, i ha destacat del mateix es va habilitar allotjament immediat per a aquestes persones i es va crear una xarxa de albergs per a la primera acollida dels refugiats, amb 600 places.

Un pla que ha assenyalat Mónica Oltra, inclou una ‘Xarxa de Municipis Acollidors’ o ‘Ciutats-Refugi’ coordinada pel Consell, al qual s’hi han adherit un total de 133 municipis, dels quals 39 són de la demarcació d’Alacant, 24 de Castelló i 70 corresponen a la de València.

A més, ha citat la constitució de la comissió mixta d’atenció a persones refugiades en col·laboració amb les entitats que atenen les persones migrants i refugiades i la comissió del Govern valencià, que es va traslladar a Grècia, per visitar els camps de refugiats de Leros i Lesbos i la signatura de sengles convenis amb dues de les zones que més pressió tenia en aquell moment d’arribada de refugiats.

Finalment, la vicepresidenta del Consell ha assegurat que davant “la indiferència, la indolència i la intolerància, nosaltres, seguim i seguirem buscant la manera de no deixar morir més innocents en el nostre petit i estimat mar”.