Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha mostrat la seua aposta “ferma” per facilitar “l’emancipació i l’autonomia personal dels joves”, especialment, segons ha assegurat, d’aqueixa joventut que ha patit “dificultats en les seues trajectòries de vida i, no obstant això, compten amb el coratge, afany de superació i tenacitat per seguir intentant-ho”.

Mónica Oltra ha visitat, juntament amb la presidenta del València CF, Lay Hoon, el centre socioeducatiu per al compliment de mesures judicials ‘Colònia Sant Vicent Ferrer’ per a conéixer als participants en l’activitat ‘Escoles Cor Blanquinegre‘, on ha destacat que valors fonamentals com “l’esforç, la motivació, el treball en equip i la superació d’obstacles”, són els que els i les professionals del centre i aquest projecte esportiu transmeten.

La iniciativa ‘Escoles Cor Blanquinegre‘ de la Fundació València CF i l’associació d’Antics Jugadors és una acció de responsabilitat social corporativa dirigida al professorat de determinats centres escolars i d’atenció a xiquets, xiquetes i adolescents, de València i localitats del voltant amb un context social complicat.

En la visita, la vicepresidenta del Consell ha assegurat que els programes educatius com els que promou la Fundació València CF, “són molt importants”, perquè, encara que “afortunadament” l’educació és universal, “és en aquests espais de joc, on es marquen les diferències i es generen noves oportunitats”.

Gràcies a la col·laboració de la colònia Sant Vicent Ferrer i la Fundació del València CF, ha indicat Oltra, els joves poden accedir a un “extraordinari aprenentatge”, perquè, al seu parer, l’esport és “una forma de divertir-se, de compartir i també de construir-se u mateix, però, a més, és un repte, hi ha disciplina, constància, tolerància a la frustració, perseverança”.

Sobre aquest tema ha subratllat que precisament aquest centre socioeducatiu “és pioner en aquesta visió pedagògica” i també ha declarat el seu “cor blanquinegre” i la importància que la iniciativa ‘Escoles Cor Blanquinegres’ arribe a centres com la Colònia de Sant Vicent per al desenvolupament del “sentiment de pertinença, del grup i del treball en equip”.

Emancipació

Així mateix, la vicepresidenta ha assenyalat que les persones més joves “ho tenen difícil” i, a voltes, “necessiten més suport del que la societat els ha donat” i, per açò, aposta per “les segones oportunitats” per a poder afrontar la vida “des d’una nova mirada, aprenent el valor que comporta l’esforç, la col·laboració, i la generositat de compartir”.

Sobre aquest tema, ha precisat que la Conselleria d’Igualtat està treballant en la creació d’”una xarxa d’emancipació” i ha indicat que el pressupost per a subvencionar programes d’emancipació l’any 2017 s’ha incrementat un 67,15% pel que fa al de l’any 2016.

A més, Mónica Oltra ha recordat que la Generalitat Valenciana ja va incloure en la Renda Garantida de Ciutadania un apartat per a ajudar els joves extutelats a cobrir les seues necessitats i facilitar la seua integració en la societat i ha aclarit que en la nova llei de Renda Valenciana d’Inclusió “ha sigut un col·lectiu que des del primer moment s’ha tingut molt en compte”.

D’altra banda, la vicepresidenta ha volgut reconéixer públicament la “gran tasca” que realitzen els treballadors del centre de compliment de mesures judicials i dels educadors que integren els equips d’execució de mesures, perquè “treballen ajudant a joves en la promoció del seu desenvolupament integral, oferint un entorn acollidor i adaptant-se al ritme i necessitats de cada persona”.

Les seues tècniques, ha matisat, inclouen, a més, les famílies, ja que “reeducant també pares i mares, s’aconsegueix que tota l’estructura familiar es readapte a una nova forma de relacionar-se des del respecte, l’empatia i l’estima”.

També ha felicitat els i les joves del centre. “Malgrat les dificultats de la vida, de les trajectòries vitals, del que siga que us ha fet arribar fins ací, ara el que importa és que us esteu esforçant, que aconseguiu ser un exemple per a vosaltres mateixos i que esteu fent l’esforç de canviar, de mirar la vida amb uns ulls diferents”, ha indicat.

Colònia Sant Vicent

El centre socioeducatiu ‘Colònia Sant Vicent Ferrer’ és un centre residencial de 75 places destinat a l’execució de mesures judicials d’internament, ferms o cautelars, en règim obert i semiobert (per a xiquets, xiquetes i adolescents de 14 a 18 anys) i en règim tancat (de 14 a 16 anys). Deu d’aquestes places estan situades en un mòdul residencial destinat específicament a l’execució de mesures de convivència amb una altra persona, família o grup educatiu.

Molt pròxim a la colònia es troba el Centre Socioeducatiu ‘Luis Amigó’, que compta amb set places d’internament. Aquest centre està integrat en la dinàmica funcional de la colònia i atén joves i adolescents que es troben en l’última fase del seu internament, prèvia a la seua posada en llibertat, o subjectes a mesures judicials de convivència amb grup educatiu.