Bota al contingut principal

La conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha començat a col·locar cartells informatius en punts estratègics, com a ports i aeroports per a informar i conscienciar la població, tant a professionals del sector com a particulars, del perill que suposa la Xylella fastidiosa, i evitar així la seua propagació.

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha destacat la importància d’informar i conscienciar la població, ja que “evitar que la Xylella fastidiosa es disperse fora de les Illes Balears és responsabilitat de tots”. Per això, ha demanat la col·laboració ciutadana per a impedir la introducció en la Península d’este bacteri perillós per a molts vegetals. A més, està prohibit el transport, inclòs l’equipatge personal, de plantes i material vegetal d’espècies portadores d’este bacteri.

La conselleria va posar en marxa al juliol de 2016 el pla de contingència contra el bacteri Xylella, d’acord amb el ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i amb altres comunitats autònomes. Cebrián ha explicat que s’han incrementat les mesures de control i prospecció, així com les instal·lacions vigilades per a evitar que s’introduïsca al nostre territori.

La consellera ha destacat la relació amb les altres autonomies per a contindre l’expansió del bacteri. Ha ressaltat la bona coordinació des d’un primer moment entre les autonomies i amb el ministeri per a dur a terme el pla de contingència.

La Xylella fastidiosa és un bacteri amb un rang d’afectació molt ampli i que pot produir greus danys en cultius tan importants com els cítrics, la vinya, l’olivera i algunes espècies del gènere Prunus, així com en nombroses espècies ornamentals. Es tracta d’una malaltia que podria causar perjuís econòmics greus d’introduir-se en la Península, per la qual cosa és “de vital importància” la col·laboració i la participació de tots els sectors implicats. Com ha explicat la consellera, no hi ha Xylella al territori valencià i ja estan en marxa totes les mesures necessàries per a evitar la seua introducció.