Bota al contingut principal

Es destinarà un total de 290.000 euros a la restauració ambiental de muntanyes d’utilitat pública, i la recuperació es realitzarà mitjançant sis projectes en zones incendiades en el període 1994-2005.

La conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha iniciat la recuperació de 6.966 hectàrees de zones afectades per incendis forestals en muntanyes d’utilitat pública en el País Valencià. La restauració ambiental es farà mitjançant sis projectes d’adjudicació oberta per a zones incendiades entre el període 1994-2005.

Per a realitzar la recuperació de les zones danyades pel foc la conselleria destinarà 290.005,20 euros. Durant els últims 25 anys, la Comunitat Valenciana ha patit multitud d’incendis forestals. Les actuacions de restauració ambiental post incendi són clau perquè l’afecció ambiental dels incendis siga el menor possible. La rapidesa en la intervenció minimitza efectes negatius com a erosió, vessament, plagues, pèrdua de valor paisatgístic i uns altres. I les actuacions a mitjà i llarg termini consoliden els treballs inicials i asseguren la tornada dels terrenys forestals a l’estat inicial previ a l’incendi.

En aquest cas, s’efectuaran actuacions de restauració ambiental a llarg termini amb el propòsit de retornar a les muntanyes arrasades pel foc, l’estructura i el funcionament que tenien abans de la seua degradació, atenent particularment al sòl i tendint a més a fer-los menys vulnerables davant possibles pertorbacions.

El primer dels projectes es durà a terme en les comarques de la Plana Baixa (Eslida, Xover, Ahín), l’Alt Palància (Caudiel, Assuévar, Altura) i l’Alt Mijares (Vilamalur, Torralba, Aiòder, Cirat, Castillo de Villamalefa, Vilafermosa), actuant sobre 802 hectàrees. Un segon es realitzarà en la comarca de Xelva (Calles, Xulella, Sot de Xera, Xelva, Domenyo, Loriguilla) restaurant 815 hectàrees. El tercer projecte tindrà lloc en les comarques de Bunyol (Setaigües, Yátova) i Sagunt (Sagunt, Serra) incidint sobre 1340 hectàrees de muntanya.

El següent projecte englobarà a les comarques de La Canal de Navarrés (Navarrés, Quesa, Millars), la Vall d’Albaida (Pinet, Quatretonda, Ontinyent/Fontanars, Bèlgida, Beniatjar, Carricola, Rafol de Salem, Salem, Palomar, Otos, Llutxent) i de La Costera (Vallada) recuperant 1845 hectàrees cremades. El cinqué projecte es realitzarà en les comarques de Polinyà- Alzira (Llombai, Mondúver, Tabernes de la Valldigna), la Vall d’Aiora (Cofrents, Xalans, Xarafull, Teresa de Cofrents) i la comarca d’Utiel-Requena (Xera, Requena), actuant sobre 1490 hectàrees. L’últim projecte es durà a terme en les comarques del Comtat (Benimassot, Planes, Beniarrés, L’Orxa, Tollos, Vall d’Alcalà, Agres), l’Alcoià (Banyeres), l’Alt Vinalopó (Beneixama) i la Marina Alta (Dénia, Xàbia, la Vall de Gallinera, Confrides) restaurant 674 hectàrees de terreny cremat.

Aquestes actuacions s’englobaran dins del Programa operatiu FEDER Comunitat Valenciana 2014-2020, i més concretament dins de l’Eix Prioritari 6, el qual persegueix conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència dels recursos. L’objectiu és fomentar la gestió, protecció i manteniment del sòl, d’espais naturals i la seua biodiversitat, en particular els protegits, incloent mesurades per a pal·liar els problemes d’erosió, salinització, desertificació, desforestació i baix nivell de matèria orgànica en el sòl.