Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha manifestat la necessitat d’avançar en la “igualtat real” entre homes i dones, que “encara que és una realitat en el plànol de les lleis, en el dia a dia és un concepte que encara està lluny de poder aconseguir-se”.

Oltra ha presentat la campanya de la Generalitat amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dones juntament amb la directora general de l’Institut de les Dones i per la Igualtat de Gènere, María Such, i l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, en una roda de premsa que s’ha celebrat en l’Ajuntament de la capital de la Plana, una de les ciutats que han col·laborat en aquesta campanya, juntament amb altres consistoris i entitats de l’àmbit municipal.

La campanya, coordinada per la Generalitat, al costat dels ajuntaments de Castelló, València, Alacant, Elx i Torrevella, les diputacions de Castelló i València i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, es centra entorn del concepte d’igualtat real. “Aqueixa és la idea sobre la qual volem sensibilitzar la ciutadania: que, lamentablement, no hi ha una igualtat real i, per tant, aquesta campanya és més necessària que mai”, ha subratllat la vicepresidenta.

En la seua intervenció, Mónica Oltra ha assegurat que “el Govern valencià treballa per a fer de la igualtat una política transversal i situar-la en les nostres accions de govern i per a combatre la desigualtat de gènere, perquè “si ben el reconeixement de les dones com a iguals ja ho van conquistar les nostres avantpassades, ara nosaltres tenim l’obligació de fer arribar aqueixa igualtat teòrica a la vida quotidiana de cada dona”.

Sobre aquest tema, ha precisat que, “a pesar que les dones som més de la meitat de la població i estem més preparades, en el món laboral tenim més atur i més precarietat laboral”, i també que, “encara que en realitat solen tenir les dones un major nivell d’estudis, els homes són els que tenen més possibilitats de promoció personal”.

Segons ha reivindicat la vicepresidenta del Consell, la xifres de desigualtat de gènere reflecteixen “si més no, tres bretxes a les quals s’han d’enfrontar la societat, no sols les dones, per a eradicar les desigualtats, “la del sostre de vidre, la de la coresponsabilitat en la vida familiar i la salarial”.

Com a conseqüència directa de la desigualtat salarial, Mónica Oltra ha recriminat que les dones, “en obtenir menys ingressos al llarg de la seua vida, accedeixen en pensions més baixes en el moment de la jubilació i tenen un major risc de pobresa a la tercera edat.

A més, en analitzar les dades de desigualtat en funció del gènere i renda, ha advertit Oltra, “s’observa que les llars sustentades per dones presenten una major desigualtat econòmica que les sustentades per homes” i així, “arribem a la feminització de la pobresa, perquè sumim totes aquestes variables que fan que les dones encara tinguem menys recursos econòmics”, en definitiva ha conclòs, “som més pobres, pel fet de ser dones”.

Campanya per una igualtat real

La campanya visualitza algunes situacions quotidianes per a moltes dones a les quals s’enfronten cada dia i que des de la Generalitat s’advoca per eliminar, com que desaparega de les entrevistes la pregunta penses tenir fills?, o perquè cada any les dones no hagen de lluitar pels seus drets o que la vida no siga una carrera d’obstacles.

La campanya a més és interactiva perquè cada persona s’involucre i reclame igualtat real davant aquelles situacions que li semblen injustes. En aquest sentit, tots els missatges que apareixen en el vídeo i en els cartells es podran descarregar en la web de la conselleria d’Igualtat i polítiques Inclusives, perquè puguen ser utilitzades.

Així mateix, la campanya pretén que el símbol “igual amb els dits” inunde les xarxes socials per denunciar totes aquelles situacions desiguals i discriminatòries. Per açò es convida a totes les persones a omplir les xarxes socials amb ell i a usar el #IgualtatREAL per generar aqueixa complicitat social necessària per poder aconseguir-la.