Bota al contingut principal

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha rebut durant els dos primers mesos d’aquest any un total de 4.671 sol·licituds de dependència, quantitat que suposa un increment del 168% respecte a les rebudes durant el mateix període de temps de l’any passat.

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, considera que els bons resultats de 2016 “animen les persones en situació de dependència a reclamar un dret que l’anterior executiu va negar durant anys, cada vegada més gent confia en la nostra gestió i això és el millor indicador que anem pel bon camí, que el treball que estem realitzant arriba a les persones”.

Des de l’inici de la legislatura s’han rebut 21.541 sol·licituds, però l’augment més important s’ha produït durant els mesos de gener i febrer d’aquest any amb una mitjana diària de 80 sol·licituds.

Oltra ha assenyalat que “el Consell del Botànic porta des que va arribar al govern canviant la tendència d’un sistema mal gestionat durant anys i amb pèssims resultats”, i les mesures preses pel departament que dirigeix ​​estan permetent que cada vegada siguen més les persones que poden accedir a l’atenció que els correspon, de manera que a hores d’ara 55.108 persones estan dins el sistema de protecció de la dependència.

La vicepresidenta ha recordat que aquests avenços han estat “avalats” per l’Informe de l’Observatori de Dependència publicat per l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials que situa la valenciana com la tercera autonomia on més ha avançat el sistema d’atenció a la dependència el 2016, tot i que ha assegurat que “encara hi ha molta feina per fer i estem lluny d’aconseguir l’objectiu que totes les persones dependents siguen ateses com mereixen”.

24.455 expedients resolts

Els avenços en matèria de dependència han permès no només reposar les les baixes per defunció de persones dependents incloses en el sistema, com feia el govern del PP, sinó que, a més, es duplica aquesta quantitat amb el d’incorporacions noves i, per tant, el nombre de persones que passen a ser ateses.

Des de juliol de 2015 s’han resolt 24.455 nous expedients de dependència, dels quals 11.302 cobreixen la taxa de reposició de morts i 13.153 són incorporacions netes. Amb aquestes xifres s’ha reduït la llista d’espera i en aquests moments hi ha 30.369 persones pendents de ser ateses.

Oltra ha explicat que la recuperació d’aquesta tendència s’ha produït gràcies als canvis que s’han produït en els últims 20 mesos en matèria de dependència, i ha recordat algun d’ells com els 134.300.000 d’euros abonats en nòmines de dependència durant el primer any del Consell del Botànic, el pagament de la retroactivitat a hereus o l’augment a màxims de les prestacions econòmiques, així com l’actualització dels retards en els pagaments mensuals que, des de gener de 2016, s’abona durant els primers 5 dies del mes.

En matèria de personal, no només s’han reforçat els serveis de dependència de la conselleria amb nou funcionaris, sinó també els serveis municipals del sistema d’atenció a la dependència amb un important increment pressupostari per crear una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d’expedients.

D’altra banda, la vicepresidenta del Consell ha assenyalat també que s’ha començat a “tramitar d’ofici” els expedients de responsabilitat patrimonial de les persones que han mort durant el mes de febrer sense haver pogut ingressar en el sistema d’atenció a la dependència, alhora que es treballa amb les reclamacions interposades pels familiars d’aquells usuaris que van morir en l’últim any sense haver rebut l’ajuda, i als quals se’ls ha informat per carta que tenien aquest dret.