Bota al contingut principal

La secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha anunciat que el projecte gvSIG de la Generalitat ha estat seleccionat per la Comissió Europea com a finalista per competir pel primer premi Millor Solució Transfronterera de programari lliure, en la primera edició dels Sharing & Reuse Awards.

El projecte gvSIG competirà en la categoria de major projecció, la internacional, al costat d’altres tres propostes finalistes, que també seran guardonades. Un total de 17 projectes han estat finalment nominats per la Comissió, després d’haver avaluat 118 propostes, provinents de tots els racons de la Unió Europea, per a les categories d’internacional o transfronterera, nacional, regional i local.

GvSIG és un programari que permet utilitzar informació geogràfica de procedència diversa, de manera que possibilita a la Generalitat la detecció automàtica d’edificacions il·legals i la millora de l’assistència en carreteres, la gestió de l’accidentalitat i de la intensitat del trànsit.

Referent a això, Clara Ferrando ha explicat que “els sistemes d’informació geogràfica com gvSIG permeten als tècnics de l’Administració realitzar una tasca més eficaç i àgil, ja que l’accés a la dada espacial és una necessitat imperiosa per conèixer el territori, és a dir, la realitat que, en definitiva, han de gestionar per a la societat”.

En aquest sentit, l’última versió de gvSIG incorpora noves capacitats com fer cerques cadastrals directament sobre el mapa o la possibilitat d’identificar il·legalitats, ja que permet detectar de forma automàtica l’alçada de les edificacions i distingir construccions artificials del que és vegetació en zones rurals.

Premi al programari lliure

L’Executiu comunitari ha creat els premis Sharing & Reuse Awards en reconeixement a la modernització de les administracions públiques a Europa, mitjançant el desenvolupament de solucions de Govern electrònic que puguen ser reutilitzades per altres organitzacions, gràcies a l’ús de programari lliure.

El resultat final s’anunciarà el proper 29 de març a Lisboa, en el marc de la Sharing & Reuse Conference 2017, que porta per lema “Resolent junts el trencaclosques TI europeu”. El primer i segon premi de cada categoria rebran 15.000 i 10.000 euros, respectivament, i el tercer i el quart seran reconeguts amb un certificat d’excel·lència.

L’esdeveniment, en la seua primera edició, reunirà a la comunitat internacional d’experts en programari lliure i administració pública, així com representants de les institucions europees, per debatre sobre els avantatges de compartir i reutilitzar solucions informàtiques en el sector públic.

La Comunitat Valenciana, referent internacional en geomàtica lliure

El titular de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la Generalitat, Vicente Aguiló, ha destacat que “aquesta nominació suposa el reconeixement a la trajectòria d’un projecte que s’ha desenvolupat dins i fora de l’Administració i que ha convertit la Comunitat Valenciana en un referent internacional de la geolocalització mitjançant l’ús de programari lliure”.

Vicente Aguiló ha recordat que “el projecte es va gestar a la Generalitat amb la idea de crear un sistema d’informació geogràfica basat en codi obert i, un cop posat en marxa, va ser alliberat en mans d’una comunitat internacional de desenvolupadors que ara conformen l’Associació gvSIG i de la qual formem part”.

“Liderada per empreses valencianes, aquesta associació ha continuat creixent fins a formar la major xarxa de professionals en geomàtica lliure que existeix en l’actualitat, el que ha permès augmentar de manera exponencial la reutilització de la solució”, ha assegurat el director general.

El titular de TIC de la Generalitat ha explicat que “això ha afavorit l’enfortiment del teixit industrial i l’establiment de sinergies entre l’Administració, la universitat i l’empresa, constituint un node d’especialització al voltant d’un sector emergent com és la geolocalització”.

Segons ha explicat Vicente Aguiló, “el programa, que pot integrar els serveis de Google Maps, Earth i Bing, ajuda a Emergències a localitzar llocs exactes al mapa en cas de sinistre”.

Dades espacials per gestionar millor

Per a la nominació de gvSIG, ha explicat Aguiló, “la Comissió ha tingut en compte, especialment, el model de sostenibilitat del projecte, que ha permès un desenvolupament econòmic a través de l’especialització tecnològica, així com la seua reutilització en diferents sectors productius, més enllà de les nostres fronteres i de les de la pròpia UE”.

El projecte gvSIG compta amb milers d’usuaris a tot el món, que poden gestionar la seua informació geoespacial sense limitacions d’ús i lliure de llicències. Segons Aguiló, “el programari permet utilitzar informació geogràfica de procedència diversa i per a l’Administració és una eina que agilitza la gestió i millora dels serveis públics en general, gràcies a la informació geolocalitzada”.

El programa gvSIG ha descarregat gratuïtament des de més de 160 països, en més de 30 idiomes. A més de la Generalitat, nombrosos organismes utilitzen alguna de les solucions del seu catàleg, com és el cas de l’Institut Geogràfic Nacional, l’Ajuntament de São Paulo o la Universitat de Nova York, entre d’altres.