Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que la Comunitat Valenciana és la primera autonomia espanyola en la posada en marxa de programes per a la inclusió activa de persones amb el risc d’exclusió, que compten amb un pressupost total de 29,8 milions d’euros, cofinançats al 50 per cent entre la Generalitat i el Fons Social Europeu.

Oltra ha oferit una roda de premsa, acompanyada per la directora general d’Inclusió Social, Helena Ferrando, en la qual ha informat sobre l’aplicació del Programa Operatiu del Fons Social Europeu, que per primera vegada s’engega per part de la Conselleria d’Igualtat, i que s’executarà fins a l’any 2023 subvencionant programes de corporacions locals i entitats del tercer sector.

“Hem aconseguit refer la confiança de les institucions de la Unió Europea a la Comunitat Valenciana, que havia quedat en dubte amb l’acció de l’antic govern”, ha celebrat la vicepresidenta, qui ha insistit que “ja era hora” que per fi aquesta autonomia fóra “pionera a Espanya en alguna cosa bé”.

En aquest sentit, ha assegurat que, des del Consell, “es va a vetlar perquè la gestió dels fons procedents del Fons Social Europeu es fa “amb responsabilitat i resultats i complint els objectius d’inserció i inclusió social i laboral de les persones més vulnerables de la societat”, per al que s’ha elaborat una guia didàctica que ajude a les entitats i als municipis en aquesta tasca.

Primera guia de bones pràctiques

Oltra ha destacat el compromís de la seua Conselleria amb l’objectiu d’aconseguir que l’arribada de fons europeus a la Comunitat Valenciana deixe d’identificar-se amb “mala gestió”, com ocorria amb l’antic govern, i ha explicat que per aqueix motiu des del seu departament s’ha elaborat una guia de bones pràctiques que permeta als destinataris d’aquestes ajudes realitzar una gestió correcta i eficient de les mateixes, de manera que permeta recuperar la imatge de prestigi que mai es va deure perdre.

La guia, que s’ha elaborat per a les corporacions locals i les entitats del tercer sector que són les beneficiàries d’aquestes ajudes, i és la primera d’aquestes característiques elaborada per l’Administració, compte des de com implementar els projectes, fins a com executar-los i justificar-los, a més d’informar sobre els processos de control i verificació, entre altres qüestions.

Un total de 3,8 milions per a subvencionar 26 programes

La primera fase de l’engegada del programa suposa una inversió de 3,8 milions d’euros per a subvencionar un total de 26 programes per a la inclusió activa de persones en risc d’exclusió social, i para la correcta execució de la qual s’ha elaborat una guia de gestió per a les entitats i corporacions locals que han rebut aquestes ajudes.

La vicepresidenta ha explicat que la previsió és ampliar l’any pròxim a 22 nous programes l’any pròxim, i ha indicat que l’objectiu és que a final de l’any pròxim 6.123 persones hagen sigut ateses a través d’aquests programes, de les quals 4.843 hauran realitzat un itinerari, 3.824 hauran rebut alguna formació i s’espera que s’hagen produït 1.854 contractacions.

En aquest sentit, ha mostrat la seua satisfacció perquè aquestes accions “aniran a pal·liar les situacions d’emergència social més greus que tenim en el nostre territori i açò entra dins del primer eix del Pacte del Botànic que és rescatar persones. Ací estem rescatant a les persones més vulnerables de la nostra societat, les que més ho necessiten i per tant estem complint amb el nostre pacte de Govern”, ha conclòs.

Segons ha explicat, l’aplicació de la primera fase d’aquests programes ha permès la subvenció de projectes engegats per 15 corporacions locals, com Paterna, Santa Pola, Villena, Gandia, Sagunt o la Mancomunitat Barri del Crist, que compten amb barris amb una presència important de col·lectius amb problemes d’inclusió social, que feien molt temps que no rebien ajudes de l’administració.

Així mateix, s’han subvencionat 11 programes desenvolupats per entitats del tercer sector, que van a desenvolupar programes amb col·lectius amb múltiples discriminacions, com el de diversitat funcional, les persones migrants en situació irregular, dones gitanes, recluses i exrecluses o persones amb addiccions, entre unes altres.

Contratació de 118 professionals

La posada en marxa d’aquests programes porta aparellada la contractació de 118 professionals per al reforç dels equips base dels serveis socials municipals i de les entitats, que seran els encarregats de desenvolupar els itineraris individualitzats d’inserció sociolaboral, que inclouen accions d’atenció social, desenvolupament competencial, orientació laboral, intermediació laboral i prospecció i suport a l’ocupació.

Aquests itineraris es completen amb dues accions trasversales, una d’acompanyament, a través de tutories individualitzades i/o de grup per a aconseguir que la persona s’implique en el disseny i avaluació del procés; i una segona d’alfabetització digital.

La vicepresidenta ha insistit que l’objectiu de tot aquest procés és que siga el sistema el que s’adapta a la persona, i no a l’inrevés, i sempre tractant que aquesta siga “protagonista” en la construcció de l’itinerari, “perquè no volem un sistema paternalista ni de tutela, sinó un que acompanye” a aquestes persones en el procés d’inclusió.