Bota al contingut principal

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha clausurat a Crevillent la jornada organitzada per l’Associació Nacional de Productors d’Energia Fotovoltaica (ANPIER) sobre “Regulació i Retroactivitat en el sector energètic enfront dels reptes d’un nou model social i descentralitzat”.

Climent ha reiterat l’aposta decidida per l’autoconsum com a peça fonamental del nou model energètic per la seua contribució a la democratització de l’energia, ja que aquests sistemes “obrin un nou escenari on el ciutadà assumeix el paper protagonista, es corresponsabiliza i decideix quin tipus d’energia vol consumir i produir”.

El titular d’Economia ha destacat que l’objectiu és estendre el seu ús en tots els àmbits, també en la pròpia administració pública, i per això “nostra intenció és dotar a la major part dels edificis de la Generalitat amb instal·lacions d’autoconsum a partir d’energia solar fotovoltaica de manera que l’any 2020 s’aconseguisca una potència total en servei de 20 megavats situada sobre cobertes d’edificis de titularitat autonòmica”.

El conseller ha destacat que aquest objectiu ha sigut inclòs en el Pla de Foment de l’Autoconsum i per a aconseguir-ho “s’impulsarà la instal·lació de sistemes d’autoconsum en prop d’1.000 edificis, la qual cosa suposarà una inversió total d’uns 40 milions d’euros”.

Climent ha destacat així mateix que el Pla d’Autoconsum, que preveu deduccions fiscals en l’IRPF del 20% per a les instal·lacions domèstiques, aplicables ja des de l’1 de gener, també contempla incentius per a fomentar l’ús de l’autoconsum en empreses i entitats públiques.

Climent ha criticat l’actuació del Govern central, que, al seu judici, ha sotmès a les energies renovables a “constants i injusts canvis regulatoris i retributius retroactius”. En la seua opinió, “els constants vaivens regulatoris dictats pel Govern d’Espanya en els últims deu anys constitueixen un il·lustratiu exemple del que no s’ha de fer per a impulsar un canvi tecnològic”.

“A més, els principis de seguretat jurídica i de confiança legítima són àmpliament defensats per les normes espanyoles i europees, però desgraciadament, els productors fotovoltaics no han arribat a conèixer el significat d’aquests termes” ha explicat.

En paraules del conseller, la conseqüència de la política energètica del Ministeri ha sigut que “en els últims 4 anys s’ha produït una parada quasi total de la seua activitat, convertint un territori ric en radiació solar en un autèntic erm per a l’energia solar fotovoltaica, amb la consegüent pèrdua d’ocupacions en un sector emergent en el qual tant Espanya com en el nostre territori han jugat un paper destacat”.

Revertir la situació en el territori valencià

Per a l’impuls de l’autoconsum en els habitatges particulars, el Pla de Foment de l’Autoconsum estableix deduccions fiscals del 20% en el tram autonòmic. La base màxima de deducció serà de 8.000 euros i no s’estableixen límits màxims en les bases de tributació a l’hora de determinar la base màxima anual de la deducció.

El Pla preveu també una línia específica de finançament destinat a empreses. Serà una línia d’ajudes reemborsables, a interès 0% i a retornar fins a en 10 anys, amb un import màxim del préstec de 300.000 euros (IVA exclòs), a retornar en quotes semestrals. Aquesta línia eixirà com a ordre d’ajudes amb un pressupost inicial de 2,4 milions d’euros, que, podrà ser ampliable.

Al costat d’aquestes accions, es va a posar l’accent en una de les condicions bàsiques per a estendre l’ús de les renovables per a autoconsumo: la difusió dels seus avantatges i beneficis. Per a això, IVACE Energia ha liderat, com a coordinador del grup de treball d’autoconsum de l’Associació Espanyola d’Agències d’Energia (Eneragen), la creació de la plataforma web Autoconsum al Detall.

En aquesta plataforma web els usuaris podran trobar una visió asèptica i imparcial de la tecnologia, sota els principis de transparència, rigor tècnic i veracitat. De forma complementària a la informació sobre els aspectes legals, tècnics i econòmics, la web facilita una eina de dimensionament aproximat d’instal·lacions destinada, principalment, a usuaris domèstics. Amb ella es podrà calcular les prestacions d’aquests sistemes i obtenir els seus principals paràmetres de funcionament a partir de dades d’entrada bàsics i sense massa complexitat tècnica.