Bota al contingut principal

El Ple del Consell ha aprovat el primer Pla de Prevenció de Riscos Laborals de la Generalitat per a tots els empleats públics. L’objectiu és millorar les condicions de treball, elevar el nivell de protecció de la seguretat i de la salut del personal empleat públic i aconseguir major nivell de benestar laboral.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assenyalat que aquest document, aprovat per unanimitat en el si de la Comissió Paritària de Seguretat i Salut en el Treball (COPASESA), “mostra el compromís del Consell amb una nova cultura laboral, que integra la prevenció en el conjunt de les directrius de funcionament i gestió”.

En concret, es dissenyaran instruments que faciliten la integració de la prevenció de riscos laborals en els centres de treball i l’adequada coordinació de totes les conselleries i òrgans administratius implicats.

Segons ha apuntat la vicepresidenta en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, amb aquest pla “es pretén potenciar el benestar laboral de tot el personal empleat públic mitjançant accions encaminades a la promoció de la seguretat i salut en el treball, més enllà de les obligacions legals contingudes en la Llei de Prevenció de Riscos Laborals”.

És la primera vegada que la Generalitat ha plasmat en un document no només el seu compromís amb la prevenció i la salut laboral dels empleats públics, sinó que, a més, delimita les responsabilitats del seu incompliment, ja que, fins al moment, es prenien mesures, però “no d’una manera ordenada i coordinada”, ha apuntat Oltra.

La vicepresidenta ha explicat que és el primer Pla de Prevenció de la Generalitat des de la creació de l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT) l’any 2004. “El Govern del Botànic pretén així organitzar i planificar la prevenció en el conjunt de la Generalitat”.

Rapidesa en la tramitació dels danys pel temporal de pluja i vent

En un altre ordre de coses, la vicepresidenta ha informat de l’inici de les actuacions per avaluar l’estimació dels danys produïts, especialment a les comarques del sud, com a conseqüència del temporal de pluja i vent dels dies 13 i 14 de març.

Oltra ha posat en valor “la rapidesa d’aquest Govern” en la tramitació dels danys, ja que “10 dies després del temporal estem iniciant les accions per aconseguir, el més aviat possible, la tornada a la normalitat de totes les zones afectades”.

La vicepresidenta ha aprofitat l’oportunitat per agrair, en nom de tot el Consell, “la bona feina i professionalitat de tot el personal que ha estat implicat i treballant per garantir la seguretat de la població”.

Els municipis afectats tenen fins el 31 de maig per presentar les estimacions de danys.

D’altra banda, la vicepresidenta ha indicat també que, finalitzat el termini el passat 1 de març per a la presentació de danys pel temporal de novembre i desembre de l’any passat, s’han recollit 293 sol·licituds que estan en fase d’avaluació. Pel que fa al temporal de gener, encara s’està en fase de recollida d’estimacions de danys, ja que el termini acaba el 31 de març.

Acord amb els agricultors ecològics per millorar la gestió de la PAC

El Consell també ha aprovat un conveni de col·laboració entre la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i el Comitè d’Agricultura Ecològica per millorar els mecanismes d’intercanvi de dades per a la gestió de la Política Agrícola Comuna.

D’aquesta manera, la conselleria aportarà 350.000 euros per finançar els treballs d’adaptació informàtica necessaris per fer compatible l’intercanvi d’informació entre el Comitè d’Agricultura Ecològica i la Conselleria d’Agricultura.

“Això significarà que moltes persones que es dediquen a l’agricultura ecològica, que fins ara han tingut moltes dificultats per cobrar les ajudes, puguen tenir més celeritat en el seu procés de demanar i rebre les ajudes”, ha assegurat la vicepresidenta del Consell.