Bota al contingut principal

Un total de tres comunitats autònomes s’han mostrat interessades en el model deduccions fiscals contemplat en el Pla de Foment de l’Autoconsum de l’IVACE i que preveu una deducció del 20% en el tram autonòmic de l’IRPF per a les instal·lacions d’autoconsum en els habitatges.

En concret, Catalunya, Extremadura i Astúries han sol·licitat informació sobre els detalls de la deducció i sobre l’estudi econòmic de l’impacte elaborat per IVACE-Energia. Cal destacar que el Pla estableix una base màxima de deducció de 8.000 euros i no s’estableixen límits màxims en les bases de tributació a l’hora de determinar la base màxima anual de la deducció.

Aquestes comunitats van tenir l’oportunitat de conèixer les mesures contemplades en el Pla d’Autoconsum de l’IVACE, el passat 6 de març a València, ja que van ser detallades pel conseller Climent davant els representants de les agències d’energia presents a la jornada organitzada per l’Associació espanyola d’Agències d’Energia (EnerAgen), en col·laboració amb IVACE.

Tal com ha explicat el conseller Climent, “som la primera autonomia a comptar amb un Pla integral per impulsar l’autoconsum i és una gran satisfacció que es fixen en nosaltres altres territoris que volen incorporar mesures per afavorir aquesta tecnologia”.

Per al conseller, “el nostre pla és conseqüència del ferm compromís que tenim en l’impuls de l’autoconsum, no només pels seus indubtables beneficis mediambientals, sinó per la seua contribució a la democratització del sistema energètic i pel seu gran potencial de generació d’ocupació a escala local, en un sector emergent i amb una elevada component d’innovació tecnològica”.

Mesures per a empreses i administracions públiques

El Pla preveu també una línia específica de finançament destinat a empreses. Es tracta d’una línia d’ajudes reemborsables, a interès 0% i a tornar fins a 10 anys, amb un import màxim del préstec de 300.000 euros (IVA exclòs), a retornar en quotes semestrals. Aquesta línia eixirà com a ordre d’ajudes amb un pressupost inicial de 2,4 milions d’euros, que podrà ser ampliable.

Al costat d’aquestes mesures, el Pla contempla accions per desenvolupar l’autoconsum en els propis edificis de la Generalitat. En aquest sentit, s’ha inclòs en el Pla de Foment del Autoconsum un objectiu específic per als edificis públics de la Generalitat.

L’objectiu és dotar la major part dels edificis de la Generalitat amb instal·lacions d’autoconsum a partir d’energia solar fotovoltaica, de manera que l’any 2020 s’assolisca una potència total en servei de 20 megawatts situada sobre cobertes d’edificis de titularitat autonòmica, repartits en al voltant de 1.000 instal·lacions. Això suposarà una inversió total d’uns 40 milions d’euros.

En aquest sentit, a més dels incentius anteriorment indicats, IVACE ha coordinat en el si de l’Associació d’Agències Espanyoles de Energia (EnerAgen) el desenvolupament d’una plataforma web per a la promoció i difusió de l’autoconsum en tots els sectors econòmics i productius de nostre territori, que a més permetrà als seus visitants obtenir una visió global dels avantatges d’aquesta tecnologia i els seus aspectes legals, tècnics, econòmics, etc.