Bota al contingut principal

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport està gestionant amb Canadà, Estats Units, Regne Unit, Irlanda, Austràlia i Nova Zelanda un programa d’intercanvi de professorat, per mitjà del qual els docents valencians puguen impartir docència de qualsevol matèria a centres educatius d’aquests països de parla anglesa i, alhora, docents d’aquests països facen classe als centres educatius valencians.

En paraules del conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà: “En el nostre cas, hem oferit als diferents països que els seus docents, siguen de la matèria que siguen, puguen vindre a impartir la seua assignatura en anglés”. Així mateix, ha especificat que “oferiríem classes gratuïtes d’espanyol i valencià a les EOI per a aquests docents que vindran sense saber la llengua i estem preparant mesures perquè la seua integració al centre educatiu i al territori valencià siguen òptimes. El que importa és que docents d’àrees no lingüístiques també puguen tindre l’experiència d’ensenyar al nostre alumnat en les seues respectives matèries adreçant-se a la classe en anglés i que els nostres mestres i professors puguen tindre l’oportunitat de formar-se i treballar en països anglòfons per després aportar la seua experiència als centres valencians”.

Ara com ara, la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, estableix que és responsabilitat de les administracions educatives garantir la formació permanent del professorat. En particular, el punt 2 de l’article 103 estipula que ‘el Ministeri d’Educació i Ciència, en col·laboració amb les comunitats autònomes, afavorirà la mobilitat internacional dels i les docents, els intercanvis lloc per lloc i les estades en altres països’. En aquest sentit, el responsable d’Educació autonòmic traslladarà al ministre Íñigo Méndez de Vigo, en la Conferència d’Educació convocada pel Ministeri, la petició de col·laboració per fer possible aquest programa i oferirà tot el treball ja avançat per la Conselleria, exigint que el Ministeri acomplesca amb la legislació vigent i permeta la mobilitat del professorat valencià .

Tots els estats contactats requereixen que, per a fer un conveni amb una regió del seu país, ha de ser mitjançant el Ministeri d’Educació, ja que les relacions internacionals són de competència estatal. “Nosaltres estem preparats i per a dur a terme els intercanvis amb altres països ens cal l’autorització i la col·laboració del Ministeri d’Educació. Nosaltres estem treballant per assegurar un plurilingüisme real, esperem que el Ministeri no ens impedisca donar aquesta passa de gegant”, ha comentat Vicent Marzà.