Bota al contingut principal

La Generalitat ha posat en marxa el projecte ‘Palaus Transparents’ amb 27 edificis públics de valor històric i cultural de la Comunitat Valenciana oberts a la ciutadania, que podran visitar-se a partir del pròxim 3 d’abril.

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que ha presidit l’acte de presentació del programa ‘Palaus Transparents’, ha assegurat que “es tracta d’una aposta que obri els grans edificis del nostre patrimoni, no solament des del punt de vista cultural i històric, sinó també humà i immaterial”.

Durant la seua intervenció, Oltra ha posat especial èmfasi en “l’encertat” del lema de la campanya “L’ànima de les institucions”, “perquè les institucions que simbolitzen el nostre autogovern se situen en llocs físics i aquests edificis tenen pell; tenen història; tenen vida; tenen ànima, en definitiva. Un ànima que hem de reconèixer, que hem de fer pròpia, que hem de cuidar i de transmetre; un ànima pròxima i transparent, perquè la transparència afecta també a la memòria, a la dignitat i a la recuperació de la història”.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha recalcat que la transparència “serveix per a il·luminar aspectes poc visibles o oblidats per nosaltres mateixos, tant de manera individual com, fonamentalment, de manera col·lectiva. Constitueix també un antídot democràtic contra els horrors, perquè la llum i la visibilitat fan a les persones més lliures; als pobles, més conscients i a la democràcia, més forta”.

Referent a això, Oltra ha insistit que “la transparència, l’ètica pública i la gestió honesta són una peça fonamental i clau d’aquest Consell, ja que constitueix el segon eix del Botànic”, un objectiu que “passa també per que la ciutadania puga considerar com a cosa pròpia, en sentit literal, els edificis que simbolitzen els poders públics”.

En aquest context, la vicepresidenta ha fet referència al simbolisme que va suposar l’obertura de la balconada de l’Ajuntament de València, “un símbol importantíssim del poder que havia estat sempre tancat”.

La vicepresidenta del Consell ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació del programa i la imatge de la campanya ‘PalausTransparents’, impulsada per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, acte en el qual també ha intervingut el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, i la directora general de Transparència, Aitana Mas.

La xarxa de ‘Palaus Transparents’ inclou un total de 27 edificis visitables a la Comunitat, a alguns dels quals ja es podia accedir, la qual cosa per al conseller Alcaraz representa “una nova cultura democràtica” que consisteix “a acostar les institucions públiques als ciutadans i la possibilitat d’accedir als espais de gestió, la qual cosa fa més transparent aqueixa activitat pública”.

El conseller ha afirmat que “es tracta de portar la transparència a través de la història als valencians i valencianes i als ciutadans que ens visiten, mostrar allò que hi ha darrere de les fàbriques de decisions que són les nostres institucions, per a acostar el treball que es fa dins”.

Per a Alcaraz “reivindicar la bellesa des del poder és una forma de regenerar la vida pública i la democràcia, el millor símbol són les portes obertes de les nostres institucions que són de tots”.

Alcaraz s’ha mostrat “molt satisfet amb aquest projecte”, una iniciativa que “va començar amb una idea senzilla i xicoteta com era obrir a la ciutadania alguns edificis de la Generalitat pel seu valor artístic i històric, seguint l’exemple de l’Ajuntament de València i el d’Alacant, i que ara es fa molt més gran i compta amb un bon nombre d’institucions adherides, a les quals s’aniran sumant més”.

Una aplicació mòbil oferirà informació actualitzada

Palaus Transparents és un programa d’obertura integral al públic d’edificis emblemàtics, adequada als horaris i usos de cada institució, que es completarà amb fullets i l’engegada de l’aplicació mòbil GVA Palaus. Es podrà descarregar a través d’un codi QR disponible en una placa que se situarà en cadascun dels edificis o a través de les plataformes digitals d’aplicacions mòbils.

La directora general de Transparència, Aitana Mas, ha explicat que aquesta iniciativa, que compta amb un pressupost aproximat de 160.000 euros, “naix amb voluntat de continuïtat i d’estendre’s a tots aquells organismes que desitgen adherir-se, oferint un horari d’obertura al públic el més ampli possible perquè els palaus i l’activitat que desenvolupen siga veritablement transparent”.

De fet, Aitana Mes ha assegurat que “ja tenim propostes d’altres edificis històrics que desitgen adherir-se a aquest projecte dinàmic i obert”.

El programa ‘Palaus Transparents’ facilitarà la visita autònoma dels palaus mitjançant cita prèvia, així com la possibilitat de fer-ho en un futur de forma guiada. Els edificis s’identificaran amb plaques exteriors on s’indicarà que formen part de la xarxa. Les visites autònomes es realitzaran amb l’ajuda d’un tríptic explicatiu de la institució, la seua història i una breu descripció cultural de la seu que estaran disponibles en quatre idiomes: castellà, valencià, anglès i francès. També s’inclourà un plànol sobre els palaus més propers.

La informació dels horaris i el contingut dels fullets estarà disponible en una app dissenyada per la direcció general de Tecnologies de la Informació i Comunicacions (DGTIC), eina que permetrà l’actualització de la informació sobre horaris de visita.