Bota al contingut principal

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, amb el conseller Vicent Marzà al capdavant, ha constituït la Mesa de Participació de la Cultura Valenciana (MCV) al Centre del Carme de València, en un acte en el qual han participat més de cent entitats i institucions vinculades als diferents sectors culturals valencians en sis comissions diferents: Audiovisuals i Cinematografia; Arts Escèniques; Educació i Cultura; Llibre, Arxius i Biblioteques; Música i Cultura Popular; i Patrimoni, Museus i Arts Plàstiques.

És la primera vegada que es constitueix un òrgan d’aquestes característiques en matèria cultural. L’MCV és una de les iniciatives del Pla de Democratització Cultural de ‘Fes Cultura’. Les diferents comissions es reuniran amb una periodicitat com a mínim semestral i es podran crear subcomissions de treball.

L’MCV té com a objectius prioritaris: el reconeixement del treball de les diferents entitats, consolidar el diàleg amb la Generalitat, vertebrar els sectors, fer xarxa, compartir objectius comuns i millorar la normativa i fer-la més efectiva.

En aquest acte, el conseller Vicent Marzà ha plantejat la necessitat de la unió de la Generalitat i de tots els sectors culturals valencians per a fer un front comú per a exigir un finançament just de la cultura valenciana al govern de l’Estat.

En paraules del conseller «per aconseguir els objectius que ens hem plantejat, no ens quedarem sols en paraules, sinó que tenim propostes concretes: fer realitat l’estatut de l’artista, normatives de les ajudes, la motxilla cultural i el foment de nous públics, entre d’altres. I açò ho podrem dur a terme amb un pressupost en Cultura que, malgrat l’infrafinançament de l’Estat ha augmentat de 2015 a 2017 en un 23,3%, pel que fa als Pressupostos de la Generalitat. Som la 2a autonomia en augment d’inversió en Cultura. Açò és la mostra més evident del compromís del Govern del Botànic amb la cultura del poble valencià, i amb el sector cultural».

El conseller ha detallat alguns aspectes de l’infrafinançament que pateix el territori valencià en matèria cultural per part del govern de l’Estat. S’ha referit a la baixada en un 5,4% en Arts Escèniques «mentre que nosaltres augmentem l’activitat cultural de l’IVC i les subvencions valencianes a teatre, circ i dansa han pujat de 2015 a 2017 un 75%. A més, comptem amb les produccions i coproduccions del Teatre del Poble Valencià fins a 12 en el període 2015-2017, l’increment fins a 70 municipis Circuit Cultural de l’Institut Valencià de Cultura o la recuperació de Dansa València».

També s’han aportat dades sobre les inversions en patrimoni, la partida que més creix en termes absoluts i relatius del pressupost de Cultura de la Generalitat, que recull bona part de les demandes dels ajuntaments. S’hi destinen més de 6,6 milions d’euros per a la restauració, la posada en valor, la promoció d’activitats per a donar a conéixer el nostre ric patrimoni, l’accessibilitat i la conservació dels béns materials i immaterials. El Ministeri per a tot l’Estat destina 4,6 milions.

Així mateix, el conseller Marzà ha detallat la marginació per part del Govern de Madrid a espais com l’IVAM, que rep de l’Estat 171.000 euros, mentre que el Prado rep 46 milions, el Reina Sofia 37, el MNAC 2 i el MACBA 1 milió. La situació es repeteix a Les Arts amb 600.000 euros, mentre que el teatre Reial rep 9 milions, el Liceu 7 milions i la Maestranza 1,6 milions.

Finalment, ha afegit que “aquest Mesa serà una eina clau per al seguiment i millora de ‘Fes Cultura’, la gestió de les ajudes als sectors i per a poder fer de la cultura una eina de cohesió i vertebració de la societat valenciana, un generador d’igualtat i un motor econòmic i simbòlic”.

En la constitució de la MCV s’han realitzat les primeres reunions de totes les comissions. Cada comissió està integrada per diferents agents i associacions culturals.