Bota al contingut principal

Garantir el “dret al treball” és el “gran objectiu de la Generalitat i s’han d’abordar la desocupació com “un problema d’Estat” i des del diàleg social.

El programa AvalemExperiència destaca pel seu caràcter participatiu, que “ha nascut de la codecisió” entre les diferents institucions implicades.

La Conselleria d’Economia estima que aquesta iniciativa per incentivar l’ocupació, amb un pressupost de 229 milions d’euros, beneficiarà un total de 190.600 persones.

El pla ‘Avalem Experiència’ contribuirà a avançar en la consecució del “gran objectiu” que és el dret al treball, una qüestió que, per al Govern valencià, és “un problema d’Estat” que ha d’abordar-se des del diàleg social i la capacitat d’entesa per donar “els millors instruments possibles”.

Aquest programa estratègic, que compta amb un pressupost total de 229 milions d’euros, permetrà millorar les perspectives d’ocupació i la inserció laboral de les persones majors de 30 anys durant un període intensiu de tres anys, des 2017-2019.

L’objectiu d’aquest pla és donar resposta a la situació d’emergència social que suposa l’elevada taxa de desocupació, especialment en els grups de majors de 45 anys ia les persones que porten més de 12 mesos aturades. En concret, la Conselleria d’Economia estima que el públic objectiu d’aquest programa d’incentiu a l’ocupació és de 190.600 persones.

El programa és fruit de la “implicació conjunta” dels sectors econòmics i socials en l’elaboració de ‘Avalem Experiència’, un pla que la Generalitat ha impulsat a través del “diàleg social” i la “codecisió” amb les entitats participants.

‘Avalem Experiència’ és una aposta “fonamental” del Govern valencià, perquè actua sobre els sectors socials que han patit “realment i d’una manera molt greu” la crisi econòmica. “Són persones a les que en un moment determinat els ha caigut la vida, perquè s’han quedat sense feina i molts d’ells sense vida personal”.

Hi ha 215.000 valencians sense ocupació que tenen més de 44 anys. Per això, des del Govern valencià es vol traslladar el missatge que “hi ha futur més enllà dels 44 anys, i dels 50”, així com que l’objectiu és aconseguir “que no baixe ningú els braços” davant de la difícil conjuntura laboral.

Així mateix, si el pla ‘Avalem Experiència’ possibilita que 50.000 persones puguen entrar al mercat de treball el 2017, el Producte Interior Brut Valencià augmentaria tres punts, un creixement econòmic que es traduiria també en una major capacitat de redistribució.

D’altra banda, els resultats obtinguts per les polítiques actives d’ocupació impulsades per la Generalitat són positius, com és el cas de ‘Avalem Joves +’. En aquest sentit, la convocatòria de la línia d’ajuts inclosa en aquest programa i destinada a fomentar la contractació de joves qualificats està “absolutament superada”, ja que els ajuntaments han sol·licitat ja 21,5 milions d’euros, “molt per sobre dels 15 milions previstos en la primera convocatòria”.

“Això significarà que més de 2.000 joves van a tenir la seua primera oportunitat laboral i, al mateix temps, amb el seu treball, contribuiran a millorar l’acció dels serveis públics de les corporacions locals”.

Un programa per ‘rescatar persones’

Durant la seua intervenció, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat el caràcter participatiu d”Avalem Experiència’, que “ha nascut de la codecisió” entre les diferents institucions implicades, i ha assegurat que l’objectiu d’aquest programa és el de “rescatar persones”, així com facilitar l’ocupació i la igualtat entre homes i dones majors de 30 anys perquè puguen “desenvolupar el seu projecte de vida”.

“La prioritat del Govern del Botànic és governar per a les persones i, en conseqüència, reparar, restituir i reconstruir aquells drets que han estat retallats, sostrets o negats amb l’excusa d’una crisi econòmica social i moral producte d’un model econòmic especulatiu”, ha afegit al respecte.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha posat èmfasi en la importància de reconstruir “l’autoestima” dels aturats de llarga durada, ja que “no es pot culpar les persones d’aquesta situació perquè es tracta d’un error sistèmic”.

‘Avalem Experiència’: quatre línies d’actuació

‘Avalem Experiència’ és un pla integral dirigit a persones majors de 30 anys que es troben en situació de desocupació i que sorgeix per combatre la situació d’emergència social que suposa l’elevada taxa de desocupació en aquests col·lectius, incorporant una visió inclusiva i la perspectiva de gènere en totes les seues accions.

Segons les últimes dades recollides sobre l’índex de desocupacio, els desocupats majors de 30 anys representen el 77,3% del total registrat i el 63,5% de la desocupació registrada a l’Enquesta de Població Activa. Dins d’aquest grup, les persones majors de 45 anys són les que tenen el major pes percentual.

Tal com ha explicat el conseller d’Economia, aquests col·lectius, “desatesos” en les anteriors legislatures, són “una franja estigmatitzada per la desocupació que pot oferir valors tan importants com l’experiència i el coneixement a les empreses, i també als joves que inicien la seua carrera professional en aquestes empreses”.

D’aquesta manera, ‘Avalem Experiència’ implica persones d’entre 30 i 64 anys, empreses (especialment les PIME), persones treballadores autònomes, els sectors socials i altres agents de l’àmbit educatiu i del mercat de treball. Parteix d’un plantejament en el qual tant les persones, que són protagonistes d’un projecte de millora laboral, com les empreses, resulten beneficiades en el seu compromís social.

“Amb ‘Avalem Experiència’ volem posar les necessitats de les persones en el centre del projecte i posar en valor l’experiència, l’ofici i el saber fer, així com donar suport a la permanència en el mercat de treball des de l’assessorament personal, la formació i la inserció”, ha resumit Climent, que ha afegit que un dels objectius centrals d’aquest programa estratègic és “acabar amb el desànim de les persones desocupades i estimular-les en la recerca activa d’ocupació”.

Concretament, el projecte s’articula al voltant de quatre línies estratègiques d’actuació. La primera se centra en l’àmbit de la formació per actualitzar la qualificació professional i, d’aquesta manera, permetre el retorn a l’ocupació. Mitjançant un pla de xoc, s’oferirà atenció personalitzada i centrada en les necessitats formatives de cada participant, així com en els requeriments del mercat de treball.

En segon lloc, ‘Avalem Experiència’ donarà suport a les iniciatives d’emprenedoria i el treball autònom identificant nínxols de mercat per al desenvolupament de projectes empresarials viables i oferint assessorament especialitzat per a plans de negoci, que es complementarà amb accions d’acompanyament a emprenedors.

Un tercer eix del programa es dedicarà a l’orientació, intermediació i recerca de feina mitjançant un itinerari personalitzat per a cada beneficiari que es compondrà d’activitats com entrevistes o xerrades de motivació i que comptarà amb la supervisió d’un tutor.

Finalment, la quarta línia d’actuació es focalitzarà en el suport a la contractació, concedint ajudes per a fomentar contractes de persones majors de 30 anys i que contribuïsquen a la conciliació personal, familiar i laboral, així com a la igualtat entre dones i homes o la estabilitat en el treball.