Bota al contingut principal

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha firmat un conveni amb el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) per a la incorporació de millores tecnològiques en la gestió de la informació i en el funcionament del Comité, la qual cosa reduirà la seua càrrega administrativa i incrementarà les seues capacitats com a organisme de certificació. A este efecte, la conselleria aporta 350.000 euros.

Este acord, amb el que la conselleria complix una de les línies fonamentals del primer Pla Valencià de Producció Ecològica, farà que este organisme puga prestar un servici més àgil i eficient als operadors inscrits, tant productors com empreses, i imprimir major velocitat a la difusió de la certificació ecològica, alhora que confia a fer més assequibles els servicis del CAECV als seus usuaris.

Elena Cebrián ha indicat que “la firma d’este conveni suposa una aposta conjunta per impulsar una millor tramitació en la certificació i en les ajudes a la producció ecològica, perquè suposa innovar en la gestió per la incorporació dels mitjans tecnològics més avançats i perquè suposa una resposta a les peticions del sector, dels operadors i de totes les persones que treballen per que tinguem un sector de producció ecològica com ens mereixem a la Comunitat Valenciana”.

El president del CAE-CV, José Antonio Ricó, ha qualificat “d’històric” el fet per la demanda que hi havia en el sector, per l’optimització de recursos i per estar al dia en normativa europea.

En virtut del conveni, el CAECV adoptarà un sistema de gestió de la informació georreferenciat, fonamentalment gràfic, sobre la base del Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles que cada any actualitza el Fons Espanyol de Garantia Agrària en col·laboració amb la Conselleria.

Fins ara, l’autoritat de control encarregada de certificar els productes agroalimentaris ecolo?gics d’origen vegetal o animal, transformats o no, obtinguts a la Comunitat Valenciana, actualitza les referències de les seues parcel·les inscrites per mitjà de procediments poc automatitzats, la qual cosa implica una càrrega de treball manual, costosa, i que demora les tramitacions.

Al sincronitzar les actualitzacions de les bases de dades, l’intercanvi d’informació entre la conselleria i el CAECV es produirà amb més seguretat i qualitat dels resultats.

El Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana és l’autoritat de control i certificació dels productes agraris i alimentaris ecològics, i té registrats 2.024 operadors, 506 empreses i 52 importadors certificats.

La certificació ecoloógica garantix que els productes han sigut produïts o elaborats seguint les normes de l’agricultura ecolo?gica, i que han sigut controlats en tot el seu procés de produccio?n, elaboració, envasament i comercializació.