Bota al contingut principal

El Consell ha autoritzat la contractació del servei de posada a disposició 602 places d’atenció residencial en centres d’acollida per a l’atenció d’infants i adolescents que es troben sota la guarda o tutela de la Generalitat. L’import del contracte ascendeix a gairebé 37 milions d’euros per a un període de dotze mesos.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha posat en relleu que, “amb el nou model d’acolliment familiar de la Generalitat, es genera equip tècnic on no n’hi havia i es reforça on ja n’hi havia. A més, s’incrementa l’equip educatiu, de manera que la ràtio de professionals per infant passa d’1,05 a 1,70”.

Referent a això, Oltra ha explicat que es contractarà 410 nous treballadors i treballadores, “el que permetrà una atenció més individualitzada als infants”, encara que, com ella ha recordat durant el transcurs de la roda de premsa després de la reunió setmanal del Govern valencià, “l’aposta del Govern del Botànic en l’àmbit de l’acolliment és la desinstitucionalització d’infants mitjançant iniciatives com Millor en família“.

La vicepresidenta ha fet especial èmfasi que el nou model d’acolliment de la Generalitat contrasta amb el que hi havia fins ara. “La manca de polítiques durant 20 anys de l’anterior Govern en aquesta matèria han convertit el sistema de protecció en una teranyina que atrapava els infants i no els deixava anar”.

El nou sistema de protecció posat en marxa per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives focalitza l’atenció en “treballar perquè cap d’aquests infants es vegen privats d’un entorn familiar favorable per al seu creixement personal, garantint els seus drets com a persones”.

Garanteix la sostenibilitat, qualitat i competitivitat del sector turístic

En un altre ordre de coses, el Consell ha donat conformitat a la tramitació de l’avantprojecte de Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat.

Compromís del Seminari de Morella, com ha recordat la vicepresidenta, aquesta llei té per objecte la promoció i ordenació de l’activitat turística, així com la modernització del sector turístic i l’impuls de l’hospitalitat com un element bàsic en la relació entre residents i turistes.

Segons ha indicat Oltra, es tracta d'”un text innovador que garanteix la sostenibilitat, la qualitat i la competitivitat. Un text adaptat a la nova realitat on l’hospitalitat, el codi ètic de turisme, les conseqüències del canvi climàtic, els nous models empresarials, la valoració del territori i el paisatge, la cultura i tradició local, la cooperació i participació dels agents locals i l’ús de les noves tecnologies i xarxes socials tenen un protagonisme singular”.

Per tot això, aquest avantprojecte de llei pretén “assentar els principis per a un nou model turístic, un nou model que facilite la integració entre la població, la cultura i el medi ambient local”, ha destacat la vicepresidenta.

L’avantprojecte de llei s’articula en tres grans llibres: Gestió col·laborativa i responsable; Competitivitat turística i Activitat turística.

La vicepresidenta ha destacat els nou valors de la llei: sostenibilitat i paisatge; hospitalitat i cultura d’acollida; ètica i responsabilitat social; vertebració del territori; competitivitat amb l’objectiu de construir una comunitat legal, allunyada del frau i l’intrusisme; qualitat i diversificació; capital humà i coneixement; transparència; participació i coresponsabilitat.

Entre totes les novetats, Oltra ha fet una menció especial al capítol dedicat a l’Ètica del turisme, “ja que som el primer Govern que incorpora un codi ètic en una llei”. Això fa que es plantege un model turístic que “té l’hospitalitat com a principi bàsic i que promou els valors de respecte, igualtat, cordialitat i que té com a principal objectiu l’increment del turisme social, principalment el turisme inclusiu”.

“En definitiva, es tracta d’una llei sensible, en la qual no només es parla de turisme, sinó també de persones”, ha incidit Oltra.

Més professionals per valorar la dependència

El Consell també ha aprovat el decret pel qual s’estableix el procediment de reconeixement del grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques.

La vicepresidenta ha destacat que es tracta d’un “decret pioner a Espanya que unifica la normativa autonòmica que existia sobre aquesta matèria”.

Oltra, que ha desglossat les novetats d’aquest decret, ha fet especial èmfasi que “s’agilitzen els tràmits de les valoracions”, que podran ser realitzades pel personal amb titulació social o sanitària “que compte amb l’acreditació necessària per fer-ho, el que permetrà passar de 17 a més de 400 professionals només en l’àmbit dels serveis municipals”.

Entre altres novetats, el decret regula per primera vegada el procediment de revisió del grau de dependència i els trasllats entre comunitats autònomes, que fins ara no s’havien contemplat en cap normativa. Es contempla la prestació vinculada a la garantia, que s’oferirà en els casos en què no es dispose de plaça pública adequada al grau de dependència, i s’amplia la prestació econòmica d’assistència personal a aquelles persones que no estudien ni treballen, requisit que fins ara era necessari.