Bota al contingut principal

El programa contempla mesures per impulsar la contractació de joves investigadors per part de les universitats i centres de recerca i la de doctors per desenvolupar projectes en empreses valencianes.
 
També inclou suports directes a la investigació i el desenvolupament empresarial i la creació d’empreses de base tecnològica.

La Generalitat invertirà a 61,6 milions d’euros entre 2017 i 2018 al Pla Gent-Generació Talent, un programa destinat a incentivar el retorn d’investigadors ia atreure nou talent mitjançant un conjunt de mesures dirigides a reforçar l’oferta científica en universitats i centres de investigació ia impulsar la innovació del teixit productiu i la creació d’empreses de base tecnològica.

Pla Gent-Generació Talent és la iniciativa més potent que ha desenvolupat mai la Generalitat per incorporar el talent dels valencians i valencianes. Aquest programa s’uneix a altres iniciatives destinades a fomentar l’ocupació, com són Avalem Experiència i el pla de Garantia Juvenil.

Amb les accions previstes, es pretén fer revertir la situació provocada per la pèrdua de 1.300 investigadors entre 2011 i 2015 a causa de la crisi, una xifra que representa més del 10 per cent del capital científic valencià.

El Pla Gent-Generació Talent preveu 14 actuacions que s’articulen al voltant de quatre eixos. El primer d’ells aborda l’excel·lència investigadora amb l’objectiu de neutralitzar l’anomenada “fuga de cervells”, oferir una oportunitat de retorn a qui han emigrat durant els últims anys i atreure nous talents des d’altres llocs del món perquè desenvolupen les seues investigacions en el nostre territori.

D’altra banda, el segon eix se centra en el suport als mateixos investigadors a través de mesures per impulsar la seua contractació per part de les universitats públiques i els centres d’investigació, i en la de doctors i doctores per al desenvolupament de projectes en empreses valencianes.

El que fa al tercer eix, el focus està posat en el suport al talent de joves amb titulació i en l’emprenedoria científica i innovadora, que inclourà ajudes directes a la investigació i el desenvolupament empresarial i a la creació d’empreses de base tecnològica.

Es tracta d'”un suport per distribuir l’oferta científica disponible i les possibilitats de cooperació publicoprivada en innovació”.

Finalment, el quart eix se centra en el reforç del talent per a la inserció laboral dels joves, a través de la seua formació en competències transversals com els idiomes o l’ús de les tecnologies de la informació; així com en la creació d’una plataforma informativa perquè aquells que es troben en un altre país puguen conèixer aquest programa i disposar d’una guia que els permeta planificar el seu retorn.

Pla Gent-Generació Talent “no és una meta, sinó que aspira a ser el detonant d’oportunitats per a una generació que vol i pot ser la palanca de canvi del nostre model productiu”.

En aquest sentit, el Consell ha posat en marxa aquest programa “per justícia”, ja que la joventut mereix que el seu esforç es transforme en resultats i perquè la societat necessita “la generació millor formada de l’era de l’economia del coneixement”.

Aquest nou pla en matèria d’ocupació representa “un pas sòlid” cap al nou model econòmic en el qual treballa el Consell, “que necessita l’expressió generalitzada del talent”.