Anar directament a les notícies

Medi Ambient avança en la nova Estratègia Valenciana d’Energia i Canvi Climàtic

Publicat el en Governs amb Compromís Medi Ambient

La nova Estratègia Valenciana davant del Canvi Climàtic tindrà un esborrany definitiu al juliol, després de passar aquest dilluns el document per la reunió de la Comissió de Coordinació de Polítiques de Canvi Climàtic, que ha tancat la consellera d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Elena Cebrián, i ha sigut presidida pel secretari autonòmic de medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro.

Este document es traslladarà a un grup d’experts independents que ho revisarà, se sotmetrà també a coneixement del Consell Assessor i de Participació de medi ambient (CAPMA).

La reunió s’ha fet coincidir amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el lema del qual és “connectar a les persones amb la naturalesa”. Es tracta, ha subratllat la consellera, de portar un missatge a la vida quotidiana, la consciència que el que fem com a ciutadans comportarà beneficis en mitigació i adaptació.

La Comissió, de la que formen part representants de 22 direccions generals, secretaria autonòmica de Turisme, Ivace i representants de les diputacions, ha repassat els treballs del Consell Assessor Participatiu del Medi Ambient (CAPMA), les últimes dades d’emissions, la tramitació del comerç de drets d’emissió i les propostes de quantificació per a introduir en l’estratègia de canvi climàtic en els tres àmbits de treball (mitigació, adaptació i sensibilització i divulgació).

La nova estratègia inclourà mesures rellevants sobre energies renovables o mobilitat sostenible, i altres orientades cap a l’autoconsum i a l’eficiència energètica en edificis públics i instal·lacions industrials. S’ha presentat la proposta d’objectius a incloure en la nova Estratègia, dividits en tres blocs. El primer, d’investigació i sensibilització, on es pretén que l’Administració Pública exercisca un paper exemplar en matèria d’estalvi, eficiència energètica i lluita enfront del canvi climàtic.

El segon, d’adaptació, identificant vulnerabilitats, detectant riscos i augmentant la resliencia del teixit econòmic i la societat valenciana. Un tercer de mitigació, amb un full de ruta per a un model socioeconòmic basat en economia hipocarbónica; reducció de les emissions de gasos efecte d’hivernacle associades al transport, així com disminució de la generació de residus i millora de la seua gestió promovent l’economia circular.

S’ha aprofitat la comissió per a la presentació de la marca “enfront del canvi climàtic” que permetrà identificar totes aquelles activitats de la Generalitat que tinguen incidència en la matèria.