Bota al contingut principal

La conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha convocat ajudes a les inversions en millora de les condicions de transformació i comercialització dels productes agrícoles, amb un pressupost de 27 milions d’euros distribuïts en tres anualitats d’un milió en 2017, 10 en 2018 i 16 milions en 2019. La convocatòria es publica aquest dimarts en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV).

Aquestes ajudes estan finançades pel Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER) i s’emmarquen en el Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020. Els destinataris són les microempreses i PIMES que operen com a empreses agroalimentàries del sector de la transformació i comercialització de productes agrícoles, ramaders i d’alimentació.

Es tracta subvencions a la millora de la dimensió empresarial per a facilitar l’accés a mercats més amplis i acords amb les noves tendències, l’accés a un valor més gran afegit per part del sector primari gràcies a la transformació i comercialització de productes. També es recolza la reducció de costos de producció i l’aplicació de noves tecnologies en els processos de transformació; es protegix el medi ambient i l’entorn natural i es consolida un teixit social viable en les zones rurals, reforçant la cadena de valor entre la producció de matèries primeres agrícoles i la indústria de la transformació.

Segona convocatòria

Aquesta és la segona convocatòria de la legislatura. Després de diversos anys sense convocar, l’any passat es van recuperar aquestes ajudes. Es van presentar 293 sol·licituds, de les que finalment han accedit a la subvenció 156 entitats (un 53%). Les 76 sol·licituds denegades per falta de crèdit poden reconsiderar la seua petició en la nova convocatòria, sent vàlida tota la documentació aportada anteriorment.

De’ixa primera convocatòria, Castelló ha rebut ajudes de 2,9 milions d’euros (12 % del total), Alacant de 3,4 milions d’euros (14 % del total) i València 18,3 milions d’euros (74 % del total). En la convocatòria de 2016, les empreses es van comprometre a realitzar inversions per un import de 80,6 milions d’euros auxiliables, dels que la Conselleria subvencionarà 10 milions d’euros en 2017 i 14,7 milions en 2018.

Quant als beneficiaris, del total de 156, el 29% van correspondre a societats cooperatives (45), a les que corresponen 4,7 milions d’euros, el 19% del total repartit en la convocatòria. Una gran part dels projectes són d’inversió reduïda, la qual cosa explica la diferència entre el 29 % dels projectes auxiliats i el 19 % de les ajudes totals concedides.