Bota al contingut principal

La vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que la “Europa comunitària no és només un mercat comú d’intercanvi de mercaderies i capitals, és un projecte de les grans conquestes socials i democràtiques que han fet avançar la qualitat de vida de centenars de milions de persones a tot el planeta, basat en els grans valors de llibertat, igualtat i solidaritat que han generat altes cotes de benestar en les persones”.

Per això, ha expressat la necessitat que Europa “treballe per la inclusió, que done resposta a les demandes dels col·lectius vulnerables a través de polítiques de cohesió i protecció social dirigides a millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones”.

Mónica Oltra ha realitzat aquestes declaracions en la inauguració de les Jornades europees ‘Reptes socials i sanitaris: respostes d’atenció comunitària’, celebrades entre aquest dimarts i dimecres a la Ciutat Administrativa CA90 i que han reunit més d’un centenar d’experts i tècnics especialitzats a nivell europeu en els camps de la diversitat funcional, infància, joventut i tercera edat.

Les jornades, organitzades per l’Institut Valencià d’Atenció Social-Sanitària (Ivass) adscrit a la conselleria, en col·laboració amb les xarxes europees Elisan, Ensa i Youth Care Platform, s’han configurat com un fòrum europeu en què s’analitza el treball realitzat durant tot l’any a nivell europeu en matèria de polítiques socials adreçades a aquests col·lectius, així com els recursos d’atenció comunitària.

La vicepresidenta del Consell ha destacat “la importància de l’existència de xarxes com aquestes que treballen per la inclusió, les polítiques socials, l’intercanvi d’experiències locals i regionals i pel foment d’accions en benefici de les persones amb diversitat funcional, la infància i la joventut, i la gent gran”.

Oltra ha advertit dels “moments convulsos, de forta reacció i retrocés en les polítiques de cohesió i protecció social, que ha viscut Europa en els últims temps”, i ha posat èmfasi que “aquestes xarxes europees d’intercanvi d’idees, com les que ens reuneixen aquests dos dies a València, suposen un aprenentatge conjunt, un laboratori de projectes en on compartir les millors i més avançades idees per aplicar-les en cadascuna de les nostres realitats, adaptant-les a cada situació amb un objectiu compartit que no és altre sinó millorar la vida de les persones”.

Nou model de serveis socials

La consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha assegurat que “s’està treballant de manera rigorosa en un nou model de serveis socials potent, pròxim a la ciutadania, universal, que genere drets per a les persones i amb la suficient dotació pressupostària per garantir el compliment d’aquests drets”.

Així mateix, ha assegurat que “el Govern del Botànic, un govern de coalició constituït per diferents forces polítiques, treballa des de fa dos anys amb una única prioritat que són les persones i, sobretot, en rescatar aquelles que han caigut del sistema de protecció com a conseqüència de la crisi”.

Mónica Oltra ha manifestat la seua satisfacció, ja que “aquesta assemblea general i les jornades s’estan desenvolupant en un edifici tan emblemàtic com aquest que va ser antiga presó durant la dictadura del franquisme, testimoni llavors de la repressió de milers de persones pel sol fet de defensar la llibertat i la igualtat, i que aposta avui per la defensa d’aquests mateixos drets a través d’aquest fòrum europeu”.

La vicepresidenta i consellera ha agraït a tots els presents “la seua participació i implicació en aquest treball conjunt que cerca donar resposta a les necessitats de col·lectius vulnerables de la societat com les persones amb diversitat funcional, els menors i la gent gran”.

Aquesta trobada europea finalitzarà aquest dimecres després de la celebració de les reunions dels grups de treball de gent gran, diversitat funcional, infància, joventut i família. A més, es presentaran tres bones pràctiques basades en el Model d’Habitatges Tutelats per a persones amb diversitat funcional intel·lectual, experiències d’integració laboral amb joves i turisme i tercera edat.