Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha advertit que la Unió Europea necessita “lideratge i criteris” en l’aplicació de polítiques socials com a element vertebrador i cohesionador dels estats i regions que componen la Unió. Per això, ha reclamat a la Comissió Europea “serietat, compromís i fons” per al desenvolupament del Pilar Europeu de Drets Socials.

Oltra s’ha pronunciat d’aquesta manera amb motiu de la reunió amb el cap de gabinet del vicepresident de la Comissió Europea (Jyrki Katainen), Juho Romakkaniemi, per tractar la inversió en polítiques socials com a pilar de sostenibilitat i desenvolupament dels països i regions de la Unió Europea. La Comissió Europea està coordinant actualment la revisió a mitjan termini de l’Estratègia Europa.

En aquest sentit, Oltra ha assegurat que Europa “es cohesiona no només a través de les infraestructures, sinó de les polítiques socials i l’homogeneïtzació de drets i un criteri clar sobre les cobertures socials que han de tenir els ciutadans de la UE”.

La vicepresidenta ha exposat a la Comissió Europea la seua preocupació per la “bretxa social, cada cop més gran” que genera “grans desigualtats”. Els poders públics, ha continuat, “hem de ser els garants dels drets dels ciutadans i ciutadanes” que permeten una societat inclusiva.

La consellera ha explicat que, de la mateixa manera que un ordinador requereix de ‘programari’ i ‘maquinari’ per poder funcionar, a la Unió Europea el ‘maquinari’ serien les inversions en infraestructures i el ‘software’ les que afecten les mesures socials, sanitàries i educatives.

En aquesta línia, ha incidit que fins ara “s’ha invertit molt en maquinari (infraestructures), però el programari (polítiques socials, sanitàries i educatives) no té un lideratge ni un criteri clar, el que repercuteix en grans diferències en l’estat de benestar. Igual que un ordinador no treballa sense programari, la UE tampoc”, ha remarcat.

Oltra ha traslladat als responsables de la Comissió Europea el canvi que des de fa dos anys s’ha produït a la Comunitat Valenciana i que ha suposat la revalorització de les polítiques socials en el marc d’una societat de persones que tenen cura de les persones. “Des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives estem invertint en programari que permet l’aplicació de processos que fan possible millorar la vida de les persones”, ha afirmat.

“Responsabilitat, eficàcia i eficiència”

En aquest sentit, ha recordat que, “davant de la ruïna en diferit que seguim pagant els valencians i valencianes com les multes per l’ocultació del dèficit, o les investigacions per la utilització de fons europeus”, a hores d’ara es gestiona amb “responsabilitat , eficàcia i eficiència”.

Oltra ha emfatitzat que, “per primera vegada”, la Conselleria que dirigeix ​​està sent l’encarregada de gestionar el Programa Operatiu amb gairebé 30 milions del Fons Social Europeu per a polítiques d’inserció laboral, que ha permès la contractació de més de mig centenar de persones i que està previst que s’arribe a 118 contractacions directes.

La consellera, en aquesta línia, i com a mostra del “bon treball” que s’està duent a terme des del departament d’Igualtat i Polítiques Inclusives, ha recordat que som la primera autonomia “que ha executat el 20 per cent del Fons Social Europeu per a la lluita contra l’exclusió social”.