Bota al contingut principal

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presidit el Patronat del Palmerar d’Elx on s’ha acordat assumir un informe per a la creació d’una nova llei de protecció d’aquest Patrimoni de la Humanitat de les valencianes i dels valencians des de l’any 2000. Aquest esborrany ha estat un encàrrec del Patronat a una comissió conformada per tècnics de Cultura de la Generalitat, de l’Ajuntament d’Elx, de Salvem el Palmerar i dels propietaris dels horts.

D’aquesta manera, la conselleria de Cultura iniciarà els tràmits pertinents per tal què la proposta de llei siga aprovada pel ple del Consell i s’eleve a Les Corts Valencianes.

“L’informe proposa una legislació adaptada a la realitat del Palmerar i dóna una especial protecció a aquest bé rellevant per a les valencianes i els valencians”, ha explicat el conseller Marzà, que ha afegit que «suposa una normativa major participada, amb una gestió més transparent i eficient. Des de la Conselleria fem nostre eixe informe, l’adaptarem a les necessitats pròpies de la legislació i iniciarem els tràmits administratius per aprovar la nova normativa en el ple del Consell i traslladar-la a les Corts Valencianes, que és la institució que ha de fer efectiu el procediment final”.

La llei de tutela de l’any 1986 era insuficient, no recollia els béns immobles i era anterior a les dos normatives posteriors. Amb aquesta nova redacció s’homologa la intensitat de tutela i protecció al que proposa la declaració de la UNESCO i s’estableixen vies clares de procediment per a protegir els horts.

El responsable de Cultura ha comentat que “la Generalitat estarà al costat d’aquella gent que vol que el palmerar estiga especialment protegit i que puga tindre altres usos que fins ara no eren possibles. Aquesta millor atenció i el millor ús per part de la ciutadania augmentarà el valor i la visibilitat d’aquesta riquesa patrimonial de la societat valenciana”.

La proposta de nova normativa actualitza i conjunta les normatives existents fins a aquest moment: Llei 1/1986, de 9 de maig, de la Generalitat Valenciana, per la qual es regula la tutela del Palmerar d’Elx; Llei 4/1998, d’11 de juny, de la Generalitat Valenciana, de Patrimoni Cultural Valencià; i la Inscripció del Palmerar d’Elx com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO al novembre de l’any 2000.

D’aquesta manera, l’esborrany preveu la creació dels mecanismes oportuns per a protegir el Palmerar en tot el terme municipal amb la creació d’un Registre del Palmerar d’Elx més detallat i coordinat. Es regulen també els béns immobles com són els usos del reg, de les construccions i de les formes de vida vinculades al conreu de la palmera datilera. Així mateix, es redactarà un Pla Especial de Protecció, quedaran més clars els drets i deures de les persones propietàries i es limitarà la construcció en els horts. La normativa preveu també que es proposen Bé d’Interés Cultural l’ofici de palmerer i l’artesania de la palma blanca.