Bota al contingut principal

El secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, ha informat que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives preveu incrementar el pressupost destinat a la lluita contra les violències masclistes fins als 12 milions d’euros en 2018, fet que suposa un increment del 29% respecte a les xifres d’aquest any.

Ibáñez ha explicat que aquesta partida va destinada a finançar ajudes directes, indemnitzacions i centres d’atenció a dones víctimes de violència de gènere i els seus fills i filles, i el seu increment va en la línia ascendent que s’ha iniciat en els últims dos pressupostos de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. La partida va arribar enguany als 9,3 milions d’euros.

El compromís del Consell amb la lluita contra la violència de gènere també s’ha vist reflectit a nivell pressupostari, en el fet que enguany per primera vegada les ajudes directes a les dones víctimes de violència de gènere tenen consideració de crèdit ampliable, el que suposa poder renovar-la tantes vegades com siga necessari en el cas que les partides previstes s’esgoten.

“Des de la Generalitat considerem que és clau la dotació de recursos específics per a l’atenció i intervenció en víctimes de violència de gènere. A més de dissenyar uns pressupostos amb perspectiva de gènere que incloguen, en totes les conselleries, mesures de prevenció, sensibilització i detecció, així com promoció de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones”, ha explicat.

Així mateix, ha recordat que des de la Vicepresidència s’està liderant el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, format per les entitats feministes, Universitats Públiques, organitzacions polítiques, agents econòmics i socials, col·lectius de periodisme i les administracions públiques valencianes, i que pretén fixar unes línies estratègiques que permeten treballar de forma conjunta contra qualsevol tipus d’agressió cap a les dones.

Ibáñez ha indicat que amb la previsió d’increment pressupostari per 2018 es donaria resposta a la cinquena de les línies estratègiques del Pacte, que parla de “dotar d’un pressupost estable” la lluita contra les violències masclistes.

El secretari autonòmic ha explicat que des de la Conselleria s’està treballant d’una manera transversal contra la violència de gènere, posant en marxa iniciatives que garantisquen la transició de les dones víctimes de violència de gènere cap a una vida independent.

En aquest sentit, ha citat la nova llei de renda valenciana d’inclusió, la recuperació d’habitatge del parc públic i l’aposta pel lloguer social, l’exempció de les taxes universitàries als fills o filles de les víctimes, clàusules socials per afavorir la contractació de dones supervivents de violència masclista, la inembargabilitat dels ajuts i la no necessitat de la denúncia per accedir als serveis especialitzats.

Ibáñez ha ressaltat que a més aquestes propostes van en la línia de les reivindicacions plantejades al llarg del dia d’ahir pel moviment feminista, i que exigia un finançament de 120 milions d’euros per al Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

“La visualització de la violència de gènere com un conflicte polític i social, trencant amb la imatge d’una situació domèstica i privada, és clau per avançar en la lluita”, ha declarat, i ha afegit que la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives està en aquest camí.