Bota al contingut principal

La conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), obrirà el proper 10 de juliol el termini per a sol·licitar ajudes per a la implantació d’instal·lacions de l’autoconsum, dirigides a empreses i entitats (ajuntaments, mancomunitats i associacions).

L’objectiu d’aquesta nova línia d’ajuts és facilitar la incorporació d’aquest tipus de tecnologia en les empreses i municipis del nostre territori i s’emmarca dins del Pla d’Impuls al Autoconsum.

Aquest Pla, tal com ha subratllat el conseller Rafa Climent, “és conseqüència de la nostra aposta per l’autoconsum com a peça fonamental del nou model energètic que estem impulsant”.

Tal com ha explicat, “als seus inqüestionables avantatges des del punt de vista energètic, mediambiental i social, cal sumar les condicions idònies del nostre territori per al seu desenvolupament”.

Així doncs, IVACE concedirà préstecs bonificats, és a dir a interès 0%, per a aquells projectes que suposin la incorporació de sistemes d’autoconsum elèctric.

El termini per a la presentació de sol·licituds començarà el proper 10 de juliol i es prolongarà fins al pròxim 15 de setembre i el pressupost inicial ascendeix a 2,4 milions d’euros.

Es tracta d’una línia de préstecs bonificats a interès 0% i a retornar en fins a 10 anys en quotes semestrals, amb un import del préstec que podrà arribar als 300.000 euros.

“Amb el Pla d’Impuls al Autoconsum volem enviar un clar senyal a tota la societat valenciana; l’autoconsum és possible i aquest Consell aposta fermament pel seu impuls en tots els àmbits”, ha destacat Climent.

Segons el conseller, “aquest mecanisme és el més adequat actualment per a l’impuls d’aquestes instal·lacions, ja que aquesta fórmula de finançament totalment bonificada facilita afrontar les inversions i anar cobrint progressivament les amortitzacions del crèdit amb els estalvis econòmics que la pròpia instal·lació genera”.

Cal destacar, igualment, que són respaldables les instal·lacions d’autoconsum basades en qualsevol font energètica renovable com la fotovoltaica, eòlica o biomassa/biogàs i que, així mateix, tenen cabuda tant les instal·lacions sense emmagatzematge com les que compten amb sistemes d’emmagatzematge energètic (bateries).

Com a mostra de suport a la indústria local, IVACE només finançarà les instal·lacions, els equips principals estan fabricats a la Unió Europea. A més, IVACE no només donarà suport a les inversions pròpiament dites, sinó que el finançament cobrirà a més tots els costos de redacció de projecte, seguretat i salut i costos de tramitació administrativa i inscripció de les instal·lacions.

Els beneficiaris disposaran fins l’1 de juny de 2018 per executar i inscriure les instal·lacions en el corresponent registre.

Deduccions fiscals per a particulars

Al costat d’aquesta nova línia, cal recordar les ajudes per a l’impuls de l’autoconsum en els habitatges particulars. Així, el Pla deI Impuls al Autoconsum estableix deduccions fiscals del 20% en el tram autonòmic, en vigor des del 1 de gener de 2017 i que es poden deduir en la campanya de la renda de l’any 2018.

La base màxima de deducció és de 8.000 euros i no s’estableixen límits màxims en les bases de tributació a l’hora de determinar l’import de la deducció, a més de posseir altres avantatges que la fan molt versàtil quant a la seua aplicació.