Anar directament a les notícies

Educació reduirà un 15% les taxes universitàries i augmentarà les beques salari

Publicat el en Educació i Cultura Governs amb Compromís

El Consell invertirà 26,5 milions d’euros en les universitats públiques per compensar aquesta baixada i destinarà 12 milions a les beques salari.

El Pla de Millora del Sistema Universitari Valencià també contempla la creació d’una comissió d’experts per revisar el finançament de les cinc universitats públiques.

El Consell ha acordat amb les cinc universitats públiques una reducció de les taxes als estudiants del 7% en el curs 2017-2018 i del 8% en el següent, el que sumarà un total del 15% en dos anys acadèmics. A més, aquesta mesura suposarà una inversió de 26,5 milions d’euros per part de l’Administració autonòmica en aquestes institucions per compensar la disminució.

Pla de Millora del Sistema Universitari Valencià

Pel que fa al primer eix, les taxes universitàries, la Generalitat comença una baixada “progressiva” per revertir l’augment dut a terme per l’anterior govern durant el curs 2011-2012.

En concret, les taxes universitàries als estudiants es reduiran un 7% per al curs acadèmic 2017-2018, i un 8% més el proper curs. Per compensar la disminució, la Generalitat realitzarà una inversió en les universitats públiques valencianes de 8,5 milions d’euros el primer any, i uns altres 18 el segon.

L’objectiu principal d’aquesta mesura és “aconseguir que cap alumne deixe d’estudiar a la universitat per raons econòmiques”. Alhora, el Consell destinarà 12 milions d’euros a les beques salari, xifra que suposa doblar la dotació pressupostària actual. Cal recordar que aquesta modalitat específica d’ajuda, impulsada per la Generalitat, és única a l’Estat.

El document consensuat amb els rectors de les universitats valencianes preveu augmentar el pressupost per millorar les condicions laborals del personal universitari en 47 milions d’euros entre 2018 i 2019.

En 2017, el Consell ha destinat 8 milions d’euros per a aquest objectiu, reconeixent determinats complements retributius per a això. A més, s’ha creat una taula negociadora per tal d’elaborar un conveni col·lectiu del personal laboral de les universitats públiques valencianes.

La mesura reconeix l’equiparació retributiva, en el conjunt de les universitats, dels complements docents i de recerca entre el professorat funcionari i el professorat laboral, a més de l’aplicació de la carrera professional del personal d’administració i serveis (PAS).

El quart eix del pla inclou l’aposta pel sistema de recerca universitari. Per això, la Generalitat dedicarà, entre infraestructures i personal d’investigació, 52 milions d’euros a les universitats públiques valencianes, que se sumen als pressupostos que ja es van destinar en aquest àmbit d’actuació.

Finalment, el Consell ha avançat la creació d’una comissió d’experts per abordar el finançament del sistema universitari valencià, element que suposa el cinquè punt que es recull en el Pla de Millora del Sistema Universitari Valencià. Aquest comitè ha d’establir els criteris de repartiment pel que fa al finançament ordinari de les universitats durant 2018, per la qual cosa s’aplicaran a partir de 2019 i serà a partir de llavors quan la Generalitat fixarà els augments de finançament ordinari universitari.

El conseller d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha qualificat l’acord assolit amb els rectors de “pas endavant” en la política universitària, ja que permet revertir les accions de l’anterior legislatura.

“Aquest acord posa els estudiants en el centre del sistema universitari públic valencià, que és el motor final pel que tots treballem”, ha declarat Marzá, que, juntament amb el president, ha expressat el seu agraïment als representants de la comunitat universitària.