Bota al contingut principal

El conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha reclamat aquest dimarts al Ministeri d’Ocupació que retire l’Estratègia Espanyola d’Ocupació 2017-2020, que pretén aprovar en el marc de la Conferència Sectorial d’Ocupació que se celebra aquest dimecres. Es tracta d’una estratègia “no negociada ni participada amb les comunitats autònomes, que són les que tenen transferides les competències en matèria d’Ocupació”, ha indicat.

Segons Climent, “la proposta unilateral del Govern no parla de qualitat en el treball, ni del problema de l’atur juvenil ni dels majors de 45 anys”. “Sembla que la intenció és seguir amb polítiques precàries”, ha agregat.

El conseller ha afirmat que “mentre el Govern de Rajoy mira cap a un altre costat, des del Consell s’ha posat en marxa polítiques actives d’ocupació juvenil (Avalem joves, joves +, orientació, tallers T’avalem) per valor de 100 milions d’euros (2015-18). Altres 230 es destinen als majors de 30 anys (Avalem Experiència); tot amb fons d’Europa, l’Estat i la Generalitat. “tot ho hem fet per iniciativa pròpia, perquè les línies que marca Rajoy no aporten res. De fet, estem ara utilitzant fons europeus de 2014 que el PP no va utilitzar”, ha puntualitzat Climent.

A Climent l’han acompanyat el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, i la directora general d’ocupació del SERVEF, Rocío Briones.

A més, representants de les comunitats d’Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Castella-la Manxa, Catalunya, Cantàbria, Extremadura, Navarra i Comunitat Valenciana han debatut les línies generals de l’Estratègia Espanyola d’Ocupació 2017-2020, per concloure que el document suposa un incompliment d’allò que es va pactar en l’última Conferència de Presidents, ja que, segons Climent, “en cap moment s’ha buscat el consens, i amb prou feines hi ha hagut un diàleg real”.

Tal com ha informat Climent, a causa d’aquesta manca de diàleg, les comunitats han reclamat una reunió amb la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáez de Santamaría, perquè convoque la mesa de seguiment de la Conferència de Presidents per tal de reconduir així la estratègia d’acord amb una voluntat de consens i atenent a les necessitats actuals.

Els responsables d’Ocupació de les 10 comunitats opinen -ha afegit Climent- que l’Estratègia del Ministeri oculta problemes reals i consolida un model de reforma laboral basat en la precarietat, la devaluació salarial i la desprotecció dels treballadors i treballadores.

Segons Climent, l’Estratègia ha d’incloure mesures concretes i contundents dirigides a col·lectius prioritaris com són joves, majors de 45 anys i aturats de llarga durada, per així afavorir un creixement inclusiu. En concret, les 10 comunitats autònomes reclamen que s’aborde la situació dels aturats majors de 45 anys i els aturats de llarga durada; i d’altra banda, que el Govern desenvolupe més mesures destinades a joves, mitjançant el programa de Garantia Juvenil, i “no només les que ha pactat de forma unilateral amb Ciutadans, i que no s’adapten a polítiques que donen oportunitats d’ocupació als joves”, ha indicat