Bota al contingut principal

Ajudes econòmiques, programes relacionats amb la Indústria 4.0 o la revitalització de la Mesa del Taulell són algunes de les iniciatives engegades. El sector del taulell copa fins al 25% de les ajudes d’IVACE Energia destinades a recolzar l’eficiència energètica

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Ocupació està realitzant una aposta ferma per recolzar els sectors estratègics de la Comunitat Valenciana, entre els quals destaca el sector del taulell, un sector que converteix a Espanya en el primer exportador d’Europa i el segon a nivell mundial.

En els dos últims anys han sigut vàries les iniciatives que la conselleria dirigida per Rafa Climent ha emprès per a recolzar aquest sector productiu en la superació de les dificultats marcades per l’escenari internacional, en el qual es mou un sector que destina el 80% de la seua producció als mercats exteriors.

A les demostracions públiques de suport al sector – el conseller Rafa Climent ha acompanyat als empresaris del sector en les tres últimes edició de la fira CERSAIE a Bolonya -, se sumen els suports econòmics destinats des de les diferents entitats depenents de la Conselleria a aquest sector estratègic per a l’economia de la Comunitat Valenciana.

Les ajudes econòmiques en concret es xifren en prop de 10 milions d’euros en els dos últims anys. Des de l’IVACE s’han concedit ajudes al sector valorades en 4’6 milions d’euros, que s’incrementaran una vegada es coneguen les dades d’algunes ajudes de 2017 que estan en fase de valoració. Destaca el fet que aquest sector radicat a Castelló rep fins a la quarta part de les ajudes que IVACE Energia destina a l’eficiència energètica.

A més, des de la Direcció general d’Indústria i Energia s’han concedit ajudes al taulell valorades en 3’5 milions d’euros, gran part de les quals corresponen a la convocatòria d’ajudes a pimes industrials del sector en 2017.

Per la seua banda, la direcció general d’Internacionalització ha concedit ajudes a 118 projectes al sector per import proper a 600.000 euros.

A aquestes accions cal sumar les activitats relacionades amb el suport a la digitalització industrial o indústria 4.0, o la reactivació de la Mesa del Taulell en la qual s’analitzen els temes d’interès del sector en matèria d’innovació, internacionalització i energia.

L’impuls a la digitalització de la indústria o indústria 4.0 és una de les prioritats de la política industrial del Consell amb la qual es persegueix incrementar el valor afegit industrial i l’ocupació qualificada, al mateix temps que s’afavoreix un model propi per a la indústria del futur mitjançant el desenvolupament local de solucions digitals i el suport a les exportacions.

La digitalització de la indústria valenciana és un gran repte que permetrà aprofitar tots els avantatges d’un mercat únic digital, el de la Unió Europea, complint així una directriu de la Comissió Europea que estableix necessitat que totes les indústries d’Europa, de qualsevol sector o lloc, sense importar la seua grandària, puguen beneficiar-se plenament de les innovacions digitals.